Automatikus vészfékező rendszer: Négy autógyártó már most is minden járművébe beszereli

Az automatikus vészfékező rendszer (AEB) talán az egyik leghasznosabb biztonsági funkció az autókban. Majdnem minden nagy autógyártó vállalta, hogy 2022-ig minden könnyű járművét felszereli a technológiával, de van, aki máris megtette.

A Közlekedésbiztonsági Biztosító Intézet (Insurance Institute for Highway Safety – IIHS) megvizsgált minden autógyártót, aki aláírta az önkéntes nyilatkozatot múlt hónapban, és azt találta, hogy négy autógyártó már két évvel a határidő előtt teljesítette a kritériumot: az Audi, a Volvo, a Mercedes-Benz és a Tesla. Az utóbbi kettő már három évvel a határidő előtt megtette ezt.

Forrás: IIHS

Ennek a négy gyártónak minden járműve rendelkezik AEB-vel, ami 9 millióval több ilyen járművet jelent a tavalyi évhez képest. De ez egyelőre még csak önkéntesen választott célkitűzés, nem sztenderd előírás.

Más nagy autógyártók, mint a General Motors, a Fiat Chrysler, a Jaguar-Land Rover és a Mitsubishi csak a flottájuk harmadát szerelték még fel a technológiával.

„Ha ezek az autógyárak továbbra is lemaradnak, ez jelzi a kötelező szabványok szükségességét annak biztosítása érdekében, hogy minden új autóvásárló megkapja ezt az életmentő technológiát” – nyilatkozta David Friedman, a Consumer Reports alelnöke.

A legnagyobb javulást elérőknek járó díjat a Ford és a Hyundai kapta. A korábbi vizsgált időszakban a Ford csak a járművei 6%-át szerelte fel AEB-vel. Jelenleg a 65%-át. A Hyundainál 18%-ról 78%-ra történt a változás. A Toyota, a Volkswagen, a BMW, a Nissan, a Honda, a Subaru és a Mazda 10 autója közül jelenleg 8 van felszerelve AEB-vel.

2022 után a következő mérföldkő 2025 lesz, amikorra az autógyártók megállapodása szerint 10-ből 8-10 autó lesz AEB-vel felszerelt. Az IIHS jóslata szerint öt év múlva a technológia 42 000 ütközést és 20 000 sérülést fog megelőzni.

Forrás: IIHS

https://www.iihs.org/news/detail/four-automakers-meet-automatic-emergency-braking-commitments-ahead-of-2022-target

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936