Autonóm autók: 5 ok, amiért nincsenek még az utakon

Elon Musk szerint a Tesla már 2020 végére előáll a teljesen autonóm autókkal. Nemrég azt nyilatkozta, hogy „Már nincsenek alapvető kihívások ezen a területen, csak apró problémák.”

Bár a teljesen önvezető autó technológia gyorsan fejlődik, de egy olyan autó legyártása, ami biztonságosan és engedélyezetten tud közlekedni az utakon, már más kérdés.

Még mindig vannak alapvető kihívások a biztonság területén, és ezeket meg kell még oldani, mielőtt az utakra kerülnek. Mik ezek az akadályok?

  1. Szenzorok

Az autonóm autók számos szenzort használnak, amivel felmérik környezetüket, észlelik a gyalogosokat, más járműveket és a közlekedési jelzéseket. Kamerák segítik a tárgyak észlelését, a Lidar lézerrel méri be a tárgyak és járművek távolságát. A radar pedig felméri azok sebességét és irányát.

Ezek a szenzorok továbbítják az adatokat az irányító rendszernek, amely a döntéseket hozza. Egy teljesen autonóm autónak számos szenzorra van szüksége ahhoz, hogy pontosan észlelje a tárgyakat bármilyen körülmények között, emberi beavatkozás nélkül.

A rossz időjárás, nagy forgalom, nem jól észlelhető jelzőtáblák mind negatívan hatnak az észlelési képességre. A Tesla által használt radar kevésbé érzékeny a rossz időjárásra, de egyelőre még nem tökéletes a tárgyészlelése, amit a közelmúltban történt balesetek is jeleznek.

  1. Gépi tanulás

A legtöbb autonóm autó mesterséges intelligenciát és gépi tanulást használ a szenzorokból érkező adatok feldolgozására és abból döntéshozásra. Az algoritmusok segítenek a tárgyak azonosításában, ami alapján a rendszer eldönti, hogy milyen akcióra van szükség: fékezésre, vagy kormányzásra az akadály elkerüléséhez.

A jövőben ezek a gépek az észlelést és azonosítást hatékonyabban fogják elvégezni, mint az ember. De egyelőre nincs egyetértés abban, hogy az algoritmusok ezt biztonságosan meg tudják tenni. Nincs egyetértés az iparágon belül, illetve a szabályozók között abban, hogy hogyan kellene képezni, tesztelni és validálni ezeket a gépeket.

  1. Ismeretlen utak

Amikor az autonóm autók kikerülnek majd az utakra, tovább folytatják a tanulást. Új utakra mennek, új tárgyakkal találkoznak, amelyekkel a tesztelés során nem. Egyelőre még nem biztos, hogy ugyanolyan biztonságosan fog folytatódni a tanulási folyamat, mint a tesztelés alatt, és az addig megtanult biztonságos viselkedéseket nem felejtik el.

  1. Szabályozás

A teljesen autonóm rendszert illetően nincs elégséges szabályozás egyelőre az iparban. A jelenlegi biztonsági sztenderdek feltételezik az ember jelenlétét és felügyeletét az autókban.

Jelenleg formálódnak az automata funkciókra vonatkozó szabályozások, emellett van egy nemzetközi sztenderd az autonóm rendszerekre vonatkozóan, ami számos követelményt megfogalmaz, de nem oldja meg a szenzorok, a gépi tanulás és a gyakorlati tanulás fent említett kérdéseit.

Elfogadott szabályozás és sztenderdek nélkül az önvezető autók nem kerülhetnek az utakra.

  1. Társadalmi elfogadottság

Számos baleset történt már a Tesla autonóm autóival, csakúgy, mint más autonóm vagy automatizált járművekkel. A társadalmi elfogadottság nem csak azok esetében kérdés, akik ilyen autókat vennének, hanem azoknál is, akik ugyanazokon az utakon közlekednek, mint az autonóm járművek.

Az embereket be kell vonni az önvezető járművek bevezetésével kapcsolatos kérdésekbe, mert enélkül elutasítják az új technológiát.

Az autógyártó cégek közt verseny folyik a teljesen önvezető autó kifejlesztésében. De a biztonsági kérdésekkel kapcsolatos együttműködés hiánya egymással, a szabályozókkal és a fogyasztókkal egyelőre meg fogja akadályozni az autonóm autók utakra kerülését.

Forrás: The Conversation

https://theconversation.com/autonomous-cars-five-reasons-they-still-arent-on-our-roads-143316

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936