Autonóm buszok érkeznek Izrael utcáira

A Közlekedési Minisztérium, az Izraeli Innovációs Hatóság (IIA) és az Ayalon Highways közleménye szerint érkeznek az utakra az ország első autonóm buszai. Közzétették annak a négy cégnek a nevét, akik az autonóm busz tesztelését végzik: Egged, Metropolin, Dan és a Nateev Express.

A következő hónapokban a nyertes vállalatok várhatóan kétéves, 61 millió NIS értékű kísérleti programba kezdenek, amely után önvezető buszokkal fogják üzemeltetni a busz vonalat. A pilot keretében a csoportok önálló tömegközlekedési szolgáltatásokat üzemeltetnek a közutakon, beleértve az utasszállítást is.

„A négy legígéretesebb javaslatot választottuk, és örülünk, hogy a világon az elsők között egyesítjük az autonóm járműtechnológiát és a tömegközlekedést” – mondta Ran Shadmi, a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazgatója. „Még hosszú út áll előttünk, de nincs kétségünk afelől, hogy ez a kezdeményezés képes javítani a szolgáltatást és az utasok élményét a tömegközlekedésben, valamint javítani a közlekedés biztonságát.”

A pilot két szakaszban valósul meg. Először is, a cégek bebizonyítják a szolgáltatás technológiai és szabályozási életképességét, biztonságát és üzleti megvalósíthatóságát, miközben autonóm buszokat vezetnek zárt, kísérleti területeken. Ezt követően az autóbuszok megkezdik az autonóm autóbuszjáratok működtetését a közutakon, a kétéves kísérleti időszak alatt egyre nagyobb távolságokon.

A kezdeményezés várhatóan csökkenti majd a forgalmi torlódásokat a tömegközlekedés egyszerűsítésével, a szolgáltatások és az utasok élményének javításával, valamint a biztonsági szint javításával. A kezdeményezéstől azt is várják, hogy az állam és a közlekedési hatóságok megbirkózzanak a munkaerőhiánnyal és a súlyos sofőrhiánnyal úgy, hogy néhány éven belül átállnak a biztonsági sofőr nélküli, autonóm autóbusz-flottára.

„Izrael vezető szerepet tölt be az intelligens és autonóm mobilitás területén” – mondta dr. Ami Appelbaum, az IIA elnöke. „Az intelligens közlekedés területén induló izraeli vállalkozások száma a 2016-os 400-ról 2020-ra több mint 600-ra nőtt. A legjelentősebb növekedés az önálló járműindítások számában volt tapasztalható, éves átlagos 26%-os növekedéssel ebben az időszakban.

„Az Innovációs Hatóságnak és partnereinek a magán- és kormányzati szektorban meg kell határozniuk a piaci, technológiai és működési lehetőségeket a felhasználók számának és az intelligens mobilitási szolgáltatások köre szükséges növekedésének eléréséhez Izraelben” – mondta.

„A vezető nélküli autonóm járművek üzemeltetését lehetővé tevő fejlett szabályozási infrastruktúra létrehozásával, valamint a négy kiváló csoport tevékenységével a pályázati felhívás keretében Izrael Állam az autonóm járművet az izraeli tömegközlekedés fejlesztése érdekében hasznosítja. Izraelt végül világelsővé fogja tenni az autonóm tömegközlekedési tesztprogramok terén, lehetővé téve az izraeli vállalatok számára, hogy globális vezetőkké váljanak ebben a szektorban.”

Forrás: The Jerusalem Post

https://www.jpost.com/business-and-innovation/energy-and-infrastructure/article-721611

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936