Autonóm járművek technológiai EXPO-ja 2019 – Miért lényeges a vezetőmegfigyelő rendszer az autonóm járművek biztonságához? – Interjú a CMore vezető mérnökével

Forrás: autonomousvehicletechnologyexpo.com

A 2019-ben tartandó Autonóm járművek technológiai EXPO-jának előkészítéseként, Dr. Wolfgang Stolzmann, a CMore cég vezető mérnöke és tanácsadója, a rendezvény előadója a vezetőfigyelő technológia legújabb fejlesztéseiről beszélt, és arról, hogy ezek miért fontosak a teljesen autonóm járművek bevezetése előtt.

Elmondása szerint ahhoz, hogy később tovább lehessen lépni az autonómia 4-es és 5-ös szintjén működő járművek felé először a 3-as szintet kell megalapozni. Ahhoz, hogy a vezető képes legyen adott esetben átvenni az irányítást a rendszertől, észre kell venni, ha fáradt vagy figyelmetlen, és erre alkalmas a vezetőfigyelő rendszer. A CMore cég a vezetőfigyelő rendszerek kialakításában vesz részt, beleértve a fejlesztést és a járműbe integrálást, valamint az adatgyűjtést, a feljegyzéseket és az elemzést.

A Head-GT és a Gaze-DT rendszerek a vezető fejtartásának és nézési irányának a pontos érzékelését teszik lehetővé. Jelenleg is adatgyűjtést végeznek világszerte, hogy a rendszer hiba nélkül működjön, tekintet nélkül a vezető nemére, életkorára vagy etnikai hovatartozására.

Forrás: autonomousvehicletechnologyexpo.com

A C.LABEL címkézési eszközt használják az adatfeljegyzésekhez, hogy pontos méréseket végezhessenek a vezetők szemének releváns tulajdonságairól. Ez magában foglalja a szemlecsukási értékeket is, amelyek különösen fontosak a figyelmetlenség vagy fáradtság detektálásában.

2009 óta a Daimler által kifejlesztett kormányzási mozdulatfigyelő rendszert alkalmazták leginkább az álmosság felismerésére, de ez az önmagukat kormányzó (3. szintű autonómia) autóknál nem működik (mivel a rendszer önmagát kormányozza), csak a közvetlen kamerával való vezetőfigyelés.
A 3-as szinten működő önvezető autóknál problémát jelenthet, hogy a vezetők teljesen a járműre bízzák az irányítást, a felelősséget, ezért a 3-as szintű autókban beépített vezetői válaszkészség megfigyelő rendszer fog működni.

Forrás: www.autonomousvehicletechnologyexpo.com

https://www.autonomousvehicletechnologyexpo.com/en/speaker-interviews.php?release=d290dc6cabaffa37f5473eb33611607e

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936