Az Amazon hivatalosan is elindítja drónos szállítását ügyfelek számára

Évek óta tartó fejlesztési bejelentések után az Amazon drónnal szállít a Prime ügyfeleinek Kalifornia és Texas területére.

Az Amazon csatlakozik a Walmarthoz abban, hogy korlátozott számú ügyfelének drónos szállítást kínál, ami a technológia iránti bizalmat és a szabályozási környezet megváltozását jelzi a két nagykereskedő részéről.

Az Amazon Prime Air szolgáltatása drónokkal kevesebb, mint egy óra alatt szállít ki akár 2 kg súlyú csomagokat is. A szolgáltatást a kaliforniai Lockefordban és a texasi College Stationben lévő ügyfelek számára tervezik.

„Az Amazon egyik első drónszállító helyszíneként a College Station az élen jár ebben az izgalmas technológiában. Ami itt történik, az elősegíti a drónos szállítás előrehaladását az ország többi részén és talán a világ többi részén is” – mondta John Sharp a texasi A&M Egyetemi Rendszer kancellárja. „Üdvözöljük az Amazont közösségünkben, és készek vagyunk segíteni, ahogy csak tudunk.”

Az Amazon egyedülálló, személyes megközelítést alkalmaz a szolgáltatás bevezetéséhez: mindkét helyszínen megkeresi az ügyfeleket, hogy lehetőséget adjon nekik ingyenes és gyors drónos kiszállításra, a valaha elérhető legnagyobb drónszállításra kínált árukészletből.

A bejelentkezést követően az ügyfelek láthatják a Prime Air szolgáltatásra jogosult termékeket az Amazonon. A szokásos módon adják le a rendelést, és megkapják a becsült érkezési időt egy állapotkövető segítségével. A szolgáltatás még ebben az évben indul.

A korlátozott bevezetés ellenére a vállalat hosszú távú elképzelése egy olyan drónos szállítási szolgáltatás létrehozása, amely széleskörűen alkalmazható és beépül a hatalmas teljesítési hálózatba. 2020-ban volt némi zavar az Amazon drónos szállító egységében, de a cég azóta megduplázta csapatát több száz tudós, mérnök, repülőgépipari szakember és jövőkutató felvételével.

A Prime Air drónok 80 km/óra sebességgel repülnek 120 méter magasságig, és akár 2 kg súlyú csomagokat is szállíthatnak. A Prime Air csapata létrehozott egy szabadalmaztatott érzékelési és elkerülési rendszert, amely lehetővé teszi az Amazon drónok számára, hogy nagyobb távolságra is működjenek, miközben biztonságosan és megbízhatóan elkerülik a többi repülőgépet, embereket, háziállatokat és akadályokat.

Nevezetesen, a drónok képesek lesznek a látótávolságon kívülre repülni, amint az FAA szabályai hivatalosan engedélyezik az ilyen műveleteket külön felmentés nélkül, amire a jelzéseik szerint hamarosan sor kerül.

A szállítási helyre és visszarepülés során az Amazon drónok képesek azonosítani a statikus tárgyakat (például kéményeket) és a mozgó akadályokat (mint más repülőgépek). Ha akadályokat észlelnek, az Amazon drónjai automatikusan irányt változtatnak, hogy biztonságosan elkerüljék őket.

Miközben a drón leereszkedik, hogy a csomagot az ügyfél udvarába szállítsa, gondoskodik arról, hogy a szállítás helye körül legyen egy kis terület, amely mentes az emberektől, állatoktól vagy egyéb akadályoktól.

A jövőben persze sokkal több szállításra is lehetőséget nyújt majd a technológia a jövőben. Az Amazon drónját érintő baleseteket vagy sérüléseket alaposan megvizsgálják majd, de még nem volt példa arra, hogy egy autonóm szállítójármű súlyosan megsérült volna.

Az Amazon úgy véli, hogy technológiai készlete elég robusztus ahhoz, hogy megfeleljen a kihívásnak. Az igazi akadály az ügyfelek általi elfogadás lesz. Ha a Prime jól teljesít, akkor esélyes, hogy a kényelem győzni fog más szempontok felett.

Forrás: ZD Net

https://www.zdnet.com/article/prime-air-amazon-brings-drone-delivery-to-customers/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936