Az Amazon Zoox bemutatja önvezető robotaxiját

Az Amazon önvezető jármű cége, a Zoox megjelentette első robotaxiját.

A Zoox hétfőn debütált egy elektromos, teljesen vezető nélküli járművel, amelyet ride-hailing szolgáltatásra terveztek. Ez egy „hintó stílusú” autó, ami azt jelenti, hogy az utasok szemben ülnek egymással, és nincs hely vezető- vagy utasülésnek, mivel nincs kormány. Akár négy utas is utazhat benne.

Forrás: CNBC

Az Amazon júniusban vásárolta meg a hatéves startup-ot, és akkor nem sok részletet közölt arról, hogy mit tervez a Zoox technológiájával. Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója korábban lelkesedését fejezte ki az autóipar iránt, és a vállalat önvezető teherautókkal szállított árukat. Idővel az önvezető járművek, mint például a Zoox által elképzelt autók beilleszkedhetnek az Amazon kiterjedt logisztikai hálózatába, olcsóbbá és gyorsabbá téve a házhozszállítást, mint korábban.

A robotaxi néhány olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek megkülönböztetik az olyan riválisoktól, mint az Alphabet Waymo, a GM Cruise, az Uber és a Tesla. Kétirányú vezetési képességgel és négykerék-kormányzással rendelkezik, amely lehetővé teszi az irányváltást anélkül, hogy kompakt terekben kellene tolatnia és navigálni.

Az autó mind a négy sarkára kamerák, radar és lidar szenzorok sora van felszerelve, kiküszöbölve a „tipikus vakfoltokat”, és 270 fokos látómezőt biztosítva az úton. Az autó akár 75 mérföldet is képes megtenni óránként, és akár 16 órát is képes futni egyetlen feltöltéssel. Légzsák-rendszerrel is fel van szerelve mind a négy ülésen.

A járművet városi környezetben történő utazás-megosztásra tervezték. Zoox elmondta, hogy jelenleg három városban teszteli – a nevadai Las Vegas-ban, a kaliforniai Foster City-ben, és San Francisco-ban.

A vállalat egy alkalmazásalapú telekocsi szolgáltatás bevezetését tervezi. Első célpiaca San Francisco és Las Vegas lesz – mondta a Zoox.

“A Zoox az iparágban elsőként mutat be egy vezethető, erre a célra gyártott robotaxit, amely óránként akár 75 mérföldet is képes megtenni” – mondta a cég a CNBC közleményében. “Bár járművünk még nem áll készen a kereskedelmi használatra, ez kulcsfontosságú mérföldkő az autonóm robotaxi flotta kiépítésével és a ride-hailing szolgáltatással kapcsolatos elképzeléseink felé.”

A jármű azután érkezik, hogy a GM Cruise leányvállalata januárban bemutatta saját, Origin nevű sofőr nélküli transzfer autóját. A Zoox járművéhez hasonlóan itt sincs kézi vezérlés, például pedálok vagy kormánykerék.

Forrás: CNBC

https://www.cnbc.com/2020/12/14/amazons-self-driving-company-zoox-unveils-autonomous-robotaxi.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936