Az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal felszólítja a Teslát az S és X modellek visszahívására

Az NHTSA hivatalosan felszólította a Teslát az S és X Modellek visszahívására a médiavezérlő egység (MCU) problémái miatt, amely számos automata funkcióra hatással van.

Az MCU-val kapcsolatos problémákról néhány régebbi Tesla tulajdonos tett bejelentést: az érintőképernyők kevésbé reagálnak az érintésre, a bekapcsolási idő egyre hosszabb, a képernyő lefagy, és újra kell indítani vagy akár teljesen leáll.

A Tesla által 2018-ban bemutatott új MCU-nak nincsenek ilyen problémái, de a régebbi autótulajdonosoknál továbbra is előfordul, hogy garanciaidőn túl kell lecserélniük a médiaegységet, annak ellenére, hogy úgy tűnik a Tesla hibája a probléma.

A Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) tavaly bejelentette, hogy hivatalosan kivizsgálja az ügyet. Pár hónappal később a Tesla hivatalosan elismerte a hibát és felajánlotta a garanciaidő meghosszabbítását. A Tesla tulajdonosok úgy érezték, ezzel nem oldották meg ezt a fontos problémát.

Tekintve, hogy sok fontos biztonsági funkció az érintőképernyőn keresztül érhető el, az NHTSA úgy tekinti a kérdést, mint egy potenciálisan biztonsági problémát, és nem elégszik meg a garancia kitolásával, hanem továbbra is visszahívást tart szükségesnek. A hivatalos adatok alapján az S és X Modellekben az MCU meghibásodási aránya bizonyos hónapokban a 30%-ot is elérte.

Az NHTSA most hivatalosan is felszólította a Teslát a 158 ezer darab S és X Modell visszahívására a probléma miatt, ami meglepő, mert általában az autógyártók az önkéntes visszahívás mellett szoktak dönteni. A Tesla két hetet kapott a válaszra, vagy az utasítás elfogadására.

Az ügynökség megerősítette, hogy egyeztettek a Teslával a kérdésben, de az egyértelmű, hogy az MCU meghibásodása biztonsági probléma, mivel számos fontos funkció a rendszeren keresztül működik, például a szélvédő páramentesítése, a hangjelzések és még akár a jelzések bekapcsolása is.

Az NHTSA megjegyezte, hogy más autógyártók esetében is történt visszahívás hasonló problémák miatt, és a Tesla által alkalmazott megoldások a helyzetre „elégtelenek”.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2021/01/13/nhtsa-asks-tesla-recall-model-s-x-over-mcu-fiasco/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936