Az Amerikai Közlekedésbiztonsági Tanács azt szeretné, ha az autógyártók minden új járművet alkoholérzékelő technológiával szerelnének fel

A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Tanács (NTSB) tisztviselői azt javasolják, hogy minden autógyártó szerelje fel az új autókat alkoholérzékelő technológiával.

Az alkoholszondához hasonlóan a készülékek elméletileg megakadályoznák, hogy az ittas vezetők valaha is útra keljenek.

Ahmed Banafa, a San Jose Állami Egyetem mérnökprofesszora azt mondta, hogy a technológia csak egy összetevője lesz az általános autóbiztonságnak.

„Én úgy tekintek erre a technológiára, mint az autótechnológiában tapasztalható fejlődésre: az elektromos járművekre és az önvezető autókra. Most a biztonságról beszélünk” – mondta Banafa.

2019 óta 14%-kal nőtt az ittas vezetésnek tulajdonítható közlekedési halálesetek száma az Egyesült Államokban.

Floridában az állami adatok szerint 371-en haltak meg ittas járművezetők által okozott balesetekben, ami közel 24%-os növekedést jelent 2018-hoz képest.

Stephanie Manning az „Anyák az ittas vezetés ellen” című munkájában azt mondta, ha rendelkezésre áll az életmentő technológia, akkor használnunk kell.

„Rendelkezünk a technológiával, amellyel megelőzhetünk nap, mint nap előforduló baleseteket” – mondta Manning.

A Volvo már dolgozik egy alkoholérzékelő rendszeren, amely az autóba épített kamerákat, valamint a sofőr ittasságát figyelő szenzorokat tartalmaz.

Forrás: WFTV

https://www.wftv.com/news/local/ntsb-wants-automakers-equip-all-new-vehicles-with-alcohol-detection-technology/K2UHIYCQT5CD3CXAOW7SUKALVE/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936