Az amerikaiak továbbra is szkeptikusak az elektromos és önvezető autókkal kapcsolatban

A JD Power legújabb felmérése szerint az önvezető technológiába vetett bizalom csökkent, az elektromos autók iránti pedig azonos szinten maradt a legutóbbi mérés óta. Egy 100 pontos skálán az önvezető autókba vetett bizalom 36-ról 35-re csökkent az amerikaiak között, az elektromos autókba vetett bizalom 55 ponton maradt. Kanadában az önvezető autók iránti 39-ről 36-ra, az elektromos autók iránti bizalom 59-ről 57 pontra csökkent.

Az autógyártók fő problémája ezzel az, hogy ez az adat még a koronavírus járvány előttről való. Az automata és az elektromos technológia fejlesztése komoly pénzekbe kerül, és a nehézséget tovább növeli, ha a fogyasztók nem is elfogadóak azokkal szemben.

A JD Power kutatója azt nyilatkozta, hogy „az autógyártók olyan technológiát erőltetnek, ami a fogyasztókat láthatóan kevéssé érdekli. Még csak nem is tesznek lépéseket afelé, hogy megváltoztassák az emberek gondolkodását. Főleg a jelenlegi helyzetben, amikor a gyártóknak nagyon meg kell gondolniuk, mibe fektetik a pénzüket. Milliárdokat fektetnek a technológiába, de fontos lenne a fogyasztók tájékoztatására is hangsúlyt fektetniük.”

Az amerikaiak nagy többsége (67%) nem hiszi, hogy az önvezető technológia készen állna, sem azt, hogy a társadalom készen állna rá. A tanulmányba bevont szakértők úgy vélik, hogy a COVID-19 eredményeként ismét eltolódhatunk a megosztott közlekedés felől az egyszemélyes járművekkel való közlekedés felé. Számos vállalat a megosztott mobilitásra összpontosított, mint a jövőbeni közlekedés módjára. Most több figyelmet fordíthatnak az önvezető kézbesítési szolgáltatásokra, amelyek minimalizálják a másokkal való kapcsolattartást.

Az elektromos meghajtású autókkal kapcsolatban az amerikai válaszadók 70%-a azt nyilatkozta, hogy még sosem ült ilyen járműben és „semmit sem tud róluk”. A válaszok alapján fontos tényező az emberek iskolázottsága az elektromos technológia megértésében, ugyanakkor komoly aggodalom van a már nem használható akkumulátorok további sorsával kapcsolatban. Még azok, akiknek jelenleg elektromos autójuk van, azok sem feltétlenül vennének újra ilyen járművet. Néhány válaszadó kijelentette, hogy a korlátozott hatókör és az extrém időjárásban mutatott teljesítmény miatt nem venne újra elektromos autót.

Ez az autógyártók számára nem túl jó hír, mivel sokan álltak át az elektromos autók fejlesztésére. Komoly szükségük van arra, hogy meggyőzzék a fogyasztókat az elektromos meghajtás előnyeiről.

Forrás: Cnet

https://www.cnet.com/roadshow/news/ev-self-driving-survey-skeptical-americans/?hss_channel=tw-46775492

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936