Az autonóm autók használata mértéktelen ivászathoz vezethet, mivel nem kell amiatt aggódni, hogy alkoholfogyasztás után miként vezetünk haza

Az ausztráliai Curtin Egyetem kutatói szerint, az autonóm autók hatására mértéktelenebbé válhat az emberek alkoholfogyasztása, mivel nem kell azzal foglalkozniuk, ha elmennek inni valahova, hogy hogyan vezetnek haza.

A kutatócsoport azt találta, hogy a felnőttek több mint a harmada többet ivott, ha bízhatott abban, hogy az önvezető autó majd hazaviszi. Leon Booth, a csoport vezetője szerint az önvezető autók csökkenthetik az ittas vezetés arányát, de növelik az emberek által elfogyasztott alkohol mennyiségét. A kutatásban 1334 jogosítvánnyal rendelkező ausztrált kérdeztek meg, akiknek 49%-a azt mondta, hogy valószínűleg beülnének egy autonóm autóba alkoholfogyasztás után. Az emberek 37%-a pedig úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg többet innának, mint normálisan, ha utána nem nekik kell vezetniük az autójukat.

Booth szerint az eredmények azt jelzik, hogy az önvezető autókkal egy sor egészségügyi probléma is együtt jár. A kényelmes és megfizethető közlekedés elérhetősége nagyobb mértékű alkohol fogyasztást idézhet elő.

Simone Pettigrew professzor szerint az autonóm autók megjelenése pozitív és negatív egészségügyi hatásokkal is járhat. A szabályalkotóknak pedig komplex kihívást jelent az alkoholfogyasztással kapcsolatos szabálysértések kezelése terén. Nehéz megoldani az alkoholfogyasztás utáni autonóm autóhasználat támogatását anélkül, hogy magát az alkoholfogyasztást bátorítanák.

A vezető nélküli autóknak jelentős közegészségügyi előnye van, mivel csökkentik a balesetek kockázatát – ideértve az ittas vezetéshez kapcsolódókat is.
A csoport kutatásának részeként megvizsgálta az Uberhez hasonló szolgáltatások hatását az ittas vezetés csökkentésére azért, hogy felbecsüljék az autonóm járművek hatását.
„Bár az eredmények vegyesek, néhány becslés szerint a ride-hailing szolgáltatások negyedévente 1-6 százalékkal csökkentették az elérhető alkoholfogyasztással összefüggő halálesetek arányát, ami a kényelemnek és a megfizethetőségnek köszönhető.”

A fiatalabb válaszadók, akik gyakrabban fogyasztottak alkoholt, az autonóm járművek felé pozitív attitűdöt mutattak és hajlamosabbak voltak autonóm járműves ride-hailing szolgáltatást igénybe venni, hajlamosabbak voltak a nagyobb mértékű alkoholfogyasztásra.

Persze mivel egyelőre az embereknek viszonylag korlátozott tapasztalataik vannak az autonóm autókkal kapcsolatban, a későbbiekben még érdemes megismételni a kutatást. A kutatók véleménye szerint az autonóm autók az évtized közepe felé lesznek elérhetők a tömegpiacon, és arra lehet számítani, hogy évtizedekig együtt fognak létezni az utakon a hagyományos járművekkel. Ebben az időszakban lehet baleset-megelőző hatása annak, ha az emberek alkoholfogyasztás után inkább önvezető autóba ülnek, ahelyett, hogy saját maguk vezetnének.

Forrás: Daily Mail

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8171045/Autonomous-cars-lead-binge-drinking-study-finds.html?ito=rss-flipboard

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936