Az autonóm autók tovább növelhetik a dugókat a kanadai utakon

A szakértők szerint a nagyvárosokban az autonóm autók nemhogy csökkentik majd a forgalmat, hanem tovább növelik, mivel túl óvatosak.

A Victoria Közlekedési Politikai Intézet vezetője, Todd Litman nyilatkozata szerint Kanadában 30%-kal nőtt a járműforgalom. Egy átlagos toronto-i lakos 34 percet tölt az autójában. Az előrejelzések szerint ez akár 45 percre is nőhet.

A Waterloo-i Egyetem kutatója szerint az autonóm járművek által okozott probléma csak nagyjából 5 év múlva fog jelentkezni Kanadában, de az Egyesült Államok néhány nagyvárosában már jelen van.

A problémát az okozza, hogy az automata autók nem szegik meg a szabályokat semmilyen esetben, míg az emberek hajlamosak a szabálytalanságra. Egy olyan helyzetben, amikor be akar az autó sorolni a forgalomba, az automata rendszer vár egy megfelelő helyzetre, míg az ember inkább megszegi a szabályokat, hogy előrehaladjon. Így egy automata autó előnyös akkor, amikor csak kiugrunk belőle egy boltba megvenni valamit, és addig vár ránk. Akkor viszont kifejezetten bosszantó, amikor beragadunk mögé, mert nem képes beilleszkedni egy enyhén a sebességhatár felett haladó kocsisorba.

Forrás: driving.ca

Autonomous cars could worsen traffic on Canadian roads, experts warn

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936