Az autonóm járművek még jobban megnövelhetik majd a dugókat

A jövőben az autonóm járművek elterjedésével számolnak, de ez lehet, hogy a közlekedési dugók növekedését fogják okozni.

A fuvarozó szolgáltatások széleskörű elterjedésével a forgalom máris sok városban megnőtt. Az autonóm járművek alkalmazásával az autóhívó szolgáltatás még olcsóbb és versenyképesebb lesz, ami tovább növelheti az utakon a forgalmat. A kutatók azt jelzik előre, hogy amint ezek az autók lehetővé teszik, hogy az emberek vezetés nélkül csak beüljenek és utazzanak, az utakon lévő autók száma rohamosan emelkedni fog.

Ráadásul, amikor épp nem szállít utast egy autonóm jármű, akkor vagy hazamegy, vagy parkol valahol, vagy köröz. Ezek közül, a parkolási díjak miatt az a legvalószínűbb, hogy körbe-körbe fognak járni, amíg várnak az utasukra. Ezért érdemes foglalkozni a dugódíjak kérdésével a jövőre nézve.

A dugódíjas rendszerek többféleképpen működnek. A legtöbb programban kijelölik a város központi részét, vagy a városon belüli bizonyos zónákat, hogy egy fix vagy változó összegű díjat szabjanak ki a meghatározott területekre vezető járművekre. Kapukkal vagy kamerákkal rögzítik és ellenőrzik a rendszámokat vagy a jármű jeladóit.

Az úthasználati díj abba az irányba befolyásolhatja az autonóm járműveket, hogy inkább leparkoljanak, amíg nincs utasuk, és ne használják az utakat. Ezért hasznos a díjaknak a forgalomnövekedéshez történő igazítása.

New Yorkban például 2021-től vezetnek be dugó zónákat, ami a 60. utcánál délebbről Manhattenbe behajtókat érinti. Az összegyűlt díjakat a közösségi közlekedés fejlesztésére fordítják. Londonban már 2003 óta létezik ilyen rendszer, ami egy 8 négyzetmérföldes belső zónát jelent, ennek hatására 2002-től 2014-ig 39%-kal csökkent a személygépkocsi forgalom a területen. A fuvarozó szolgáltatások megjelenésével viszont újra nőtt.

Az úthasználati vagy dugódíj hatékonyan tudja szabályozni az autók számát az utakon, ami amellett, hogy a hatékonyabb közlekedést segíti elő, javítja a levegő minőségét, és a beszedett díjak a közlekedési rendszer javítására fordíthatók.

Forrás: techcrunch.com

https://techcrunch.com/2019/04/28/autonomous-vehicles-make-congestion-pricing-even-more-critical/?guce_referrer_us=aHR0cHM6Ly9mbGlwYm9hcmQuY29tL3JlZGlyZWN0P3VybD1odHRwcyUzQSUyRiUyRnRlY2hjcnVuY2guY29tJTJGMjAxOSUyRjA0JTJGMjglMkZhdXRvbm9tb3VzLXZlaGljbGVzLW1ha2UtY29uZ2VzdGlvbi1wcmljaW5nLWV2ZW4tbW9yZS1jcml0aWNhbCUyRiZ2PWhfaTZ4Rk9fdEt3ZVBSbkVGNjZrUFU5YjJQa2dvNjJCbS11aTV5dHFTRkFBQUFGcWFHRXlyUQ&guce_referrer_cs=Pbf5ptE1f33DUCvecg3UUA&guccounter=2

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936