Az autonóm kiszállító robotok jövője

A robotok manapság már gyakorlatilag bármit meg tudnak csinálni, de a robotika fő hangsúlya a csomagkiszállításon van. A robotokkal való kiszállításnak sok előnye van, közte az is, hogy enyhíti a futárokra nehezedő terheket, akiknek a mostani járvány idején az életüket kellett kockáztatni és rengeteget túlórázni ahhoz, hogy a szállítások rendben megtörténjenek.

A jövőben van, aki arra számít, hogy tele lesz az ég kiszállító drónokkal, amik hozzák-viszik a csomagokat és az utasokat A-ból B-be. Az Amazon és a Google csak kettő azok közül a cégek közül, amelyek ezt az iparágat vezetik. Az Amazon Prime Air egy függőlegesen fel- és leszállni képes drón, ami úgy néz ki, mint egy IKEA ágykeret, ami repül. A Google Wing olyan, mint egy repülőgép a szárnya alá ragasztott pontonokkal, és képes egy visszahúzható karral letenni a csomagokat. Más cégek, mint a UPS, DHL és a FedEx is kifejlesztette a saját kiszállító drónját.

Tehát bár a technológia már elérhető, mégsem alkalmazzák azt széleskörűen. Ez részben a logisztikának köszönhető. Amerikában egyelőre nincs jó drón forgalomirányító rendszer és a Szövetségi Repülési Hivatal egyelőre még úgy tűnik évekig fog dolgozni azon, hogy kialakítsa a rendszert, amely megelőzi a több száz drón egymásnak, épületeknek vagy repülőgépeknek ütközését. Addig, amíg nincs ilyen biztonságos rendszer, a széleskörű drónokkal való kiszállítás nem fog működni. Másrészt a drónok egyelőre kevésbé energia hatékonyak, mint a hagyományos kiszállítási módok, mint a közúti járművek vagy a vonatok. Mivel a drónoknak folyamatosan küzdeniük kell a gravitációval, több energiát igényel tőlük a levegőben maradás, mint a földön haladás.

A robotokkal való szállítás azonban nem csak a légi járműveket jelenti. A földi robotok, a hatkerekű gépektől kezdve, amik úgy néznek ki, mint a légkondicionáló, az autonóm kétlábú robotokig, amik az autótól az ajtóig viszik a csomagokat, megváltoztatják a csomagszállítás módját. És ha belegondolunk, a szállítási rendszer jelentős részét már most is robotok kezelik, a raktáraktól kezdve a robotpilótával haladó repülőkig.

Így bár a drónokkal teli égbolt jövőképe még nem tűnik közelinek, az utánpótlási és kiszállítási lánc további robotizálása egyre folytatódik.

Forrás: Digital Trends

https://www.digitaltrends.com/digital-trends-live/robots-everywhere-episode-3/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936