Az autonóm tesztelés olyan, mint az autonóm vezetés: a mesterséges intelligenciának emberi segítségre van szüksége

Az Egyesült Államok Autómérnöki Társasága (SAE) meghatározta az önvezető autók autonóm képességeit leíró skálát – azaz az automatizálási szintet. Az 5. szint teljes automatizálás, amely lehetővé teszi, hogy az önjáró autók emberi segítség nélkül működjenek. A Google és az Uber többek között az 5-ös szintű autók kifejlesztésére törekszik. A 0. szinttől (nincs automatizálás) a 4. szintig (magas automatizálás) az emberi segítségnyújtás kötelező; a mesterséges intelligencia képességei, amelyek többnyire mély neurális hálózatokon alapulnak, segítenek az emberi vezetőnek.

  • A szükséges mértékű humán asszisztencia szintje csökken az automatizálás szintjének növekedésével. Az Audi, a BMW, az NVIDIA, a Tesla, a Volvo és sokan mások a 0–4-es szintre törekednek. Ez a keretrendszer egy másik érdekes jellemzővel rendelkezik, amely a földrengésekre jellemző a Richter-skála esetében: az egyik szintről a következőre való elmozdulás exponenciális függvénygörbét követ. A 6-os nagyságrendű földrengés sokkal rombolóbb, mint egy 5-ös erősségű.
  • Egy nemrégiben megjelent Forrester jelentésben az SAE keretrendszeren alapuló autonóm tesztelés útját határozták meg:
  1. Szükségünk van humán tesztelőkre a növekvő automatizálási szintek támogatására.
  2. A növekedés és az automatizálás egyik szintjéből a következő irányba történő elmozdulás exponenciális függvénygörbét követ. Ez különösen nehézzé teszi az 5. szint elérését.
  3. Ahogy az AI a saját vezetésű autókban is fokozza az emberi vezetési képességeket, az AI, valamint a tesztelés automatizálása növeli a tesztelők intelligenciáját – az emberi tesztelők újra a középpontba kerülnek.

Kérdéses, hogy ki fogja tesztelni a jövőben az SW alkalmazásokat és az AI alkalmazásokat: üzleti tesztelők, műszaki tesztelők vagy fejlesztők? Miben segíthet az az AI ma (a valóságban) a holnaphoz képest (még mindig mítosz)?

Forrás: ZDNet

https://www.zdnet.com/article/autonomous-testing-is-like-autonomous-driving-the-ai-needs-human-assistance/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936