Az Einride Pod autonóm teherautó megkapta az NHTSA tesztelési jóváhagyását az Egyesült Államok közútjaira

A svéd Einride árufuvarozási technológiai vállalat bejelentette, hogy megkapta az Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hatóság (NHTSA) jóváhagyását autonóm elektromos szállító (AET) járművei amerikai közutakon történő üzemeltetésére.

Ez az első alkalom, hogy egy erre a célra épített autonóm elektromos teherautó sofőr nélkül kap engedélyt a közút használatára az Egyesült Államokban. Az Einride a jóváhagyást arra fogja használni, hogy közúti kísérletet hajtson végre a GE Appliances-szel, hogy támogassa ügyfelei működési folyamatait, és így bemutassa az Einride Pod erre a célra épített funkcióit a jövőbeni kereskedelmi forgalomba hozatalhoz.

Az autonóm elektromos teherautó fedélzetén nem fér el sofőr, mivel hagyományos pilótafülke nélkül készült. Egy Remote Pod Operator távolról felügyeli, így ez a teszt az iparágban elsőként szerepel ezzel az új típusú járművel. Az Einride szerint az operátor „kritikus fontosságú az autonóm járművek biztonságos alkalmazásában azáltal, hogy az embereket folyamatosan figyelemmel kíséri, és munkahelyeket teremt a jövőbeni szállítási mód megvalósításához.”

Az Einride Pod vegyes forgalmú közutakon fog működni, miközben valós munkafolyamatokat hajt végre, beleértve az áruk mozgatását és a különböző raktárakban lévő csapatokkal való koordinációt a be- és kirakodás során.

„Ez egy olyan típusú jármű, amilyet még soha nem láttak az Egyesült Államok útjain, és jelentős mérföldkövet jelent a teherszállítási ágazat jövőjének fordulópontjaként. Tudjuk, hogy podunk autonóm és elektromos technológiája nem csak a szállítást fogja forradalmasítani, hanem munkahelyek ezreit hozza létre, és segíti Amerikát versenyben maradni.” – mondta Robert Falck, az Einride vezérigazgatója és alapítója.

A közúti kísérleti projektre 2022 harmadik negyedévében kerül sor Tennessee-ben, és a GE Appliances gyártóüzemében valósul meg, kiegészítve más, már meglévő műveleteket.

„Fenntarthatóbb és hatékonyabb ellátási láncot hozunk létre a gyártási és elosztási műveleteink fokozott elektromosítása és automatizálása révén. Nagyra értékeljük az Einride-dal való együttműködést annak bemutatásában, hogy a Pod technológiájuk hogyan segíthet felgyorsítani e cél elérését.” – mondta Bill Good, a GE Appliances ellátási láncért felelős alelnöke.

Az amerikai teszt egy 2019-es kísérletet követ, ahol az Einride Pod volt az első autonóm elektromos jármű, amely közúton működött a világon. A vállalat volt az első, amely 2021-ben a GEA-val együttműködve rendelkezett működőképes autonóm elektromos járművekből álló flottával az Egyesült Államokban.

Forrás: UK Motor 1

https://uk.motor1.com/news/594330/einride-pod-truck-granted-nhtsa-approval/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936