Az elektromos akkumulátorok árának csökkenésével a benzines autók eladásának visszaesése várható a következő években

A Bloomberg NEF kutatóközpont elemzése szerint a benzinnel működő autók eladása már elérte a csúcsot, és a közeljövőben a vártnál is gyorsabban fog csökkenni, köszönhetően az elektromos autók terjedésének. Ahogy az elektromos autók eladása nő, úgy az olaj ára és az olajtársaságba való befektetések értéke is zuhanni fog.

Az elektromos járművek terjedése olyan gyors, hogy az előrejelzések szerint 2030-ra Európában és Kínában is az új autó eladások felét teszik majd ki, az Egyesült Államokban pedig 40% lesz az arányuk.

A gyors terjedés oka elsősorban az akkumulátor árak éles és folyamatos csökkenése. 2010-től 2018-ig az átlagos lítium-ionos akkumulátor ára 85%-kal csökkent. Az előrejelzések szerint ez a csökkenés folytatódni fog, 2030-ra további 65%-kal fog csökkenni az áruk 2018-hoz képest.

Az áresés következményeként az elektromos autók tartása gazdaságosabbá válik, mint a benzinüzemű járműveké. Három éven belül az elektromos autók olcsóbbá válnak, mint a benzinüzeműek, ami növeli ezeknek az autóknak a vonzerejét. De már most is számos téren előnyösebbek: hamarabb gyorsulnak, alacsonyabb a fenntartási költségük, károsanyag-kibocsátás mentesek, és sokkal kisebb a kilométerenkénti fogyasztásuk, mint a benzinmotorosoké. Emellett ahogy az akkumulátorok olcsóbbá válnak, úgy tudnak majd egyre nagyobb távolságot megtenni, akár 5-800 km-t is.

Az akkumulátor-töltési idő is gyorsan csökken. Néhány töltőhelyen csak 20 percbe telik feltölteni egy elektromos autót, és az újabb töltők már akár feleannyi idő alatt is képesek rá. Az új generációs töltők már akár 3-5 perc alatt is feltöltik az autót.

Az elektromos autók és az akkumulátorok gyors fejlődése, valamint a gyorsuló árcsökkenés hatására a közlekedés hamarabb válhat olcsóbbá és olajmentessé, mint pár évvel ezelőtt várható volt.

Forrás: Thinkprogress

https://thinkprogress.org/gas-cars-electric-vehicles-battery-price-99d1f99ab987/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936