Az elektromos autók elterjedése még több szennyeződést okozhatnak, hacsak az elektromos hálózat nem alakul át radikálisan

Daniel Sperling közlekedési professzor szavaival élve, a három forradalmi újítás, új trendek: az elektromos járművek, az autonóm járművek és megosztás orientált üzleti modellek (pl. Uber és Lyft). Optimális esetben ezek az élhető várost jelentenék: a balesetek szinte nullára csökkennének, több hely lenne a kerékpárosoknak, fáknak, gyalogosoknak és kisvállalkozásoknak, szén-dioxid kibocsátás nélkül.  Csakhogy mivel az új technológiák drasztikusan csökkenteni fogják a szállítási költségeket, többen használnak majd autókat, ami nagyobb forgalmat és nagyobb levegőszennyezést jelent.

  • Több lehetőség lesz, több ember fogja igénybe venni az autonóm járművek szolgáltatásait. A kialakuló közlekedési tendenciák miatti szén-dioxid-kibocsátást befolyásoló legfontosabb tényezők, hogy a járművek elektromosak vagy hagyományos belsőégésű motortechnológiát alkalmaznak-e, és hogy az elektromos hálózat milyen gyorsan képes „dekarbonizálni”, vagy nettó széndioxid-kibocsátás nélküli energiát termelni.
  • Egy friss tanulmány szerint az elektromos és autonóm járműveknek köszönhetően jelentősen nő az energiaszükséglet. Ideális esetben az elektromos szektor dekarbonizációja is megtörténik, ezáltal csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

Forrás: The Conversation

http://theconversation.com/spread-of-self-driving-cars-could-cause-more-pollution-unless-the-electric-grid-transforms-radically-101508

 

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936