Az elektromos autók sem annyira környezetkímélőek, mint gondolnánk

Közelmúltbeli kutatások kimutatták, hogy az elektromos járművek akár károsabbak is lehetnek a környezetre, mint a diesel autók. A Cologne-i Egyetem kutatása szerint az elektromos autóknak szignifikánsan magasabb a széndioxid kibocsátása, mint a diesel autóké. Ez leginkább az elektromos autó akkumulátor gyártásának és töltésének köszönhető.

Az elektromos akkumulátorok gyártásához a jelenlegi technológiával 350-650 Megajoule energiára van szükség. Emellett a gyártáshoz szükséges lítium, kobalt és mangán bányászása és feldolgozása is rengeteg energiát igényel. Egy átlagos elektromos autó 73-98 g széndioxidot bocsát ki kilométerenként. Ehhez adódik hozzá az erőművekből származó villamos energia CO2-kibocsátása, amely az ilyen járműveket működteti. Bár az elektromos autók működés közben nem bocsátanak ki üvegházhatást okozó gázokat, de a töltésükhöz szükséges energia előállítási folyamata miatt az ökológiai hatásuk ugyanolyan káros.

Figyelembe véve az EV-k korlátait a világ számos kutatója a közeljövőben a járművek gázmotorjait helyettesítő olcsóbb, nulla kibocsátású üzemanyagcella-technikában gondolkodik. Egy tanulmány kimutatta, hogy az ilyen üzemanyagcella-technológiák a hagyományos benzinmotoroknál sokkal olcsóbbá teszik őket, ezáltal versenyképessé válnak a tömeggyártás során. A kanadai Waterloo Egyetem olyan új üzemanyagcellát fejlesztett ki, amely legalább 10-szer tartósabb, mint a meglévő technológia, és folyamatos, nem pedig ingadozó áramot biztosít. Ezek az üzemanyagcellák az oxigén és a hidrogén közötti kémiai reakció beindításával termelnek villamos energiát, ezért egyszerűbbek és sokkal kevésbé költségesek. A tartósság és a teljesítmény szempontjából a hagyományos üzemanyagokhoz hasonlóak. Mivel ez a módszer biztonságos, hatékony, megfizethető és környezetkímélő, hamarosan leválthatja az elektromos akkumulátorokat és a hagyományos motorokat is.

Forrás: Entrepreneur

https://www.entrepreneur.com/article/334059

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936