Az első önvezető rendszerrel felszerelt Lexus 2020-ban érkezik

A Lexus elnöke, Koji Sato bejelentette, hogy 2020-ban megjelenteti első önvezető rendszerét. A rendszer képes lesz önállóan navigálni, de szükség van egy vezetőre, aki figyeli az utat, és szükség esetén átveszi az irányítást. Ez azt jelenti, hogy 2-es szinten autonóm rendszerről van szó a SAE besorolás szerint. Az autonóm járművek terén a végcél az 5. szint, amelyen a rendszer már minden helyzetet képes önállóan kezelni, és így nincs szükség vezetőre az autóban.

A Lexus úgy tervezi, hogy a jövőben fejlettebb önvezető rendszereket fog kínálni a távolról elvégezhető frissítések révén, amint a szabályozások és a társadalmi elfogadottság megfelelők lesznek.

Forrás: Motor Authority

A Lexus várhatóan az LS zászlóshajó szedánban fogja bemutatni első önvezető rendszerét. A 2017-ben bemutatott LS+ koncepcióautó ennek az előőrse lehetett. Az autó egy Highway Teammate-nek nevezett önvezető rendszerrel van felszerelve, amely képes kezelni az autópályán való vezetést a felhajtótól a kijáratig, például az autópálya-forgalomba való besorolást, a sávok követését, a sebesség beállítását, a sávváltást, az előzést és a járművek közötti távolság fenntartását.

Más gyártók hasonló rendszereket kínálnak, a Cadillac Super Cruise eddig a legfejlettebb. A Cadillac rendszere azonban csak az autópályákon működik, ahol elegendő térképadat áll rendelkezésre.
A Lexus anyavállalata, a Toyota is a saját önálló vezetési rendszerén dolgozik. A technológia egy részét ezen a nyáron a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékok során mutatja majd be, és 2021-ben néhány önvezető Sienna minibuszt ad hozzá az Uber saját önvezető autóinak flottájához.

Forrás:  Motor Authority

https://www.motorauthority.com/news/1127062_first-lexus-with-self-driving-system-arrives-in-2020

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936