Az Euro 5-ös dízelesek sem mehetnének Budapesten szmogriadókor

Az Euro 5-ös dízelüzemű autók forgalmát is korlátoznák szmogriadó esetén Budapesten – derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott, a szmogrendelet módosításáról szóló javaslatból. Ha átmegy a módosítás, a fővárosi autóállomány több mint fele nem közlekedhet majd szmogriadó idején.

A Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztésben az olvasható, hogy az eddigieken túl a 12-es, 13-as és 14-es környezetvédelmi osztályú – azaz együttesen Euro 5-ös dízelüzemű – gépjárműveket is korlátozás alá vonnák. A módosított rendelet október elsejével lépne hatályba. A javaslat szerinti korlátozás eredményeképp a 2018-as adatok alapján, a Budapesten és 74 agglomerációs településen üzemben tartott gépjárművek 52 százaléka kerülne korlátozás alá és a javasolt korlátozás a dízelüzemű gépjárművek szennyezőbb 88 százalékát érintené, ami az összes állományhoz képest 35 százalékot jelent.

A budapesti szmoghelyzet riasztási fokozata során a forgalomkorlátozás nem érintené az 5-ös környezetvédelmi osztályú (vegyes hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtású) gépjárműveket, a 6-os (Euro 3 benzines), a 9-es (Euro 4 benzines), a 14-es benzines (Euro 5 benzines), valamint a 15-ös és 16-os osztályú járműveket, amelyek Euro 6-osok üzemanyagtól függetlenül.

A javaslathoz mellékelt előzetes hatásvizsgálatban arról írtak, hogy mivel a rendelet legutóbbi 2017-es módosítása óta a riasztási fokozatban korlátozott gépjárművek aránya jellemzően kisebbé vált, mint a gépjárműállomány fele, ezért további szennyezőbb osztályokat indokolt a korlátozás alá vonni.

Forrás: Totalcar/MTI

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2019/05/24/az_euro_5-os_dizelesek_sem_mehetnenek_be_budapestre_szmogriadokor/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936