Az ex-SpaceX mérnökei autonóm vasúti rendszert hoztak létre, amely megoldhatja az ellátási válságot

A SpaceX három korábbi mérnöke megalapította a Parallel Systems nevű céget, amely önálló, akkumulátoros elektromos vasúti járművekre szakosodott az áruszállításhoz.

Ezt kisméretű autonóm járművekkel tervezik megoldani, amelyek, mint a szállító konténerek összefogják a rakományt, és lehetővé teszik a vasúti síneken történő szállítását, akárcsak a nagyobb vonatok, így leveszik a teherszállítási ágazatra nehezedő nyomás egy részét a cég szerint.

Mivel külön-külön meghajtásúak, a vasúti kocsik összeilleszthetők, hogy nagyobb flottát hozzanak létre, vagy a rakománnyal több célállomásra is szétoszthatók. Ez azt is jelenti, hogy rugalmasabbak, mivel a „szakaszoknak” nem kell bizonyos mennyiségű rakományt összegyűjteniük az induláshoz.

A Parallel felépítése biztosítja, hogy a járművek kihagyhassák a váltópályaudvarokat, így felbecsülhetetlen értékű időt takarítanak meg. Ezek gyakran zsúfolt területek, ahol az árukat manuálisan válogatják és rakják át a vonatokra.

Az Electrek jelentése szerint a járművek akár 58 tonnát is szállíthatnak, ami kétszer annyi, mint amennyire egy teherautó képes. Mindegyik külön-külön akár 800 km-t is megtehet.

„A Parallel-t azért hoztuk létre, hogy lehetővé tegyük a vasutak számára új piacok megnyitását, növeljük az infrastruktúra kihasználtságát, és felgyorsítsuk a teherszállítás szén-dioxid-mentesítését” – magyarázza Matt Soule, a Parallel Systems társalapítója és vezérigazgatója .

Járműveink „tisztábban, gyorsabban, biztonságosabban és költséghatékonyabban szállítanak árut, mint a hagyományos vonatok vagy teherautók”, folytatja, és „segítenek az ellátási lánc válságának enyhítésében azáltal, hogy lehetővé teszik az áruk alacsony költségű és rendszeres mozgatását a kikötőkbe és onnan el”.

A Parallel járművek kialakítása hasonló a Hyundai e-Bogie-jához, amelyek a teherautóipar számára készült, vonat által ihletett platformok.

Forrás: Design Taxi

https://designtaxi.com/news/417726/Ex-SpaceX-Engineers-Create-Autonomous-Rail-System-That-May-Solve-Supply-Crisis/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936