Az Intel önvezető autó egysége 2025-re egyre inkább a saját radartechnológiáját használja majd

Az Intel Corp önvezető autókkal foglalkozó leányvállalatának vezetője közölte, hogy a vállalat át akar állni saját radar alapú technológiájának alkalmazására, és 2025-ig járművenként egyetlen lidar szenzort kíván használni az autonóm vezetés költségeinek csökkentése érdekében.

A Mobileye másfajta stratégiát alkalmazott versenytársaihoz képest az önvezető autók terén: kamera-alapú rendszert használnak, amely adaptív sebességtartással és sávváltási segítséggel támogatja az autósokat. Ezek a rendszerek jelenleg már az utakon vannak és gyűjtik az adatokat a városokról készülő Mobileye térképekhez.

A fejlettebb rendszerekhez a cég radar szenzorok hozzáadását tervezi, amelyek rádióhullámokat használnak a tárgyak távolságának felméréséhez, valamint lidart, egy lézer alapú rendszert, amely három dimenziós képet nyújt a járműnek az útról. Az úgynevezett robotaxi flottájához a cég a Luminar Technologies szenzorait használja.

Amnon Shashua vezérigazgató elmondta, hogy a Mobileye robotaxijai több Luminar egységet is használnak, hogy 360 fokban lefedjék lidarral, kamerával és radarral a jármű környezetét. A 2022-ben legalább nyolc városban elstartoló robotaxik négy Luminar egységet fognak használni. Emellett a Mobileye saját lidar szenzorának fejlesztésén is dolgozik, amelyet 2025-től tervez az utasokat szállító járműveiben alkalmazni. Ezek a járművek egy lidar egységgel lesznek felszerelve a jármű elejében, míg a kamerák és a Mobileye által fejlesztett új radar-alapú rendszer a teljes járművet befedi majd. Shashua elmondta, hogy a Mobileye új módszereket fejleszt a radaradatok szoftveres feldolgozására, amely a radart erősebbé teszi. A radarérzékelők olcsóbbak, mint a lidar, de kevésbé részletes képet adnak.

„A radarok és a lidarok költségei között nagyságrendbeli különbségek vannak,” mondta. „Bármennyire is csökkenne a lidar ára, a radar még akkor is tízszer olcsóbb lenne.”

A Mobileye bejelentése szerint továbbra is tervezi használni a Luminar lidarokat, a saját fejlesztésű lidar szenzorok bevezetése után is. A Mobileye önvezető technológiáját külön alkatrészként tervezi felajánlani az autógyártóknak, ami azt jelenti, hogy az autógyártók választhatnak egy Mobileye rendszert, de a lidar egységekhez Luminar szenzorokat használnak majd.

Forrás: The Edge Markets

https://www.theedgemarkets.com/article/intels-selfdriving-car-unit-plans-step-use-its-own-radar-tech-2025

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936