Az Intel összeáll a Rolls-Royce-szal autonóm hajózás kialakítására

Jelenleg a vezető nélküli autókról szól a legtöbb főcím, a legnagyobb szenzációt azonban az első autonóm hajók megjelenése jelentheti. A Rolls-Royce kereskedelmi tengeri üzletága – amely jelenleg a norvég hajózási társaság, a Kongsberg része – aláírt egy megállapodást az Intellel, azzal a céllal, hogy telepítse az Intel technológiáját az autonóm hajózási flottákra 2030-ig.

  • Az autonóm hajózásnak számos előnye van, amelyek mindegyike hasonló az önjáró autók előnyeihez, csak nagyobb léptékben.
  • A legnyilvánvalóbb előny a költségek csökkenése. Nem személyzetet fizetni, valamint nincs szükség kabinokra, friss víz tárolásra, extra fűtő- és hűtőrendszerekre vagy egyéb kényelmi eszközökre. Ráadásul ezzel sok is felszabadul, így több áru szállítására lenne lehetőség.
  • Az autonóm hajók várhatóan sokkal biztonságosabbak lesznek. A hajóbalesetek 75-96 százalékát emberi hiba okozza.
  • Az autonóm hajózás csökkentené a kalóz tevékenységet is, amely még napjainkban is probléma. Ez általában emberrabláson alapszik (cserébe pénzt követelnek). Ha nincs legénység, nincsenek potenciális áldozatok.
  • Az autókhoz hasonlóan az autonóm hajók működéséhez is nagy felbontású kamerák, radarok és lidar rendszerek kellenek, valamint még számos más technológia. A hajóknak kis tárgyakat is észre kell venniük több mérföld távolságban, nagy felbontásban, bármilyen időjárási helyzetben, hullámzásban. Az érzékelők által becslések szerint egy nap egy terabite adat keletkezik, és mindezt valós időben kell feldolgozni és tárolni.
  • A Rolls-Royce reméli, hogy 2025-re elkészülnek egy távolról irányítható hajóval, majd 2030-ra a teljesen autonóm verzióval.

Forrás: The Montley Fool

https://www.fool.com/investing/2018/11/12/intel-and-rolls-royce-team-up-for-autonomous-shipp.aspx

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936