Az intelligens autópályák akadályozzák az önvezető autókat

Az intelligens autópályákon alkalmazott úttechnika nem tud lépést tartani a járműtechnológia fejlődésével – állapították meg kutatók.

Ennek komoly következményei lehetnek az önvezető autók elterjedésére nézve, mivel nem fognak tudni navigálni Anglia új generációs okos autópályáin.
Az építőipari vállalkozó, Galliford Try a Loughborough Egyetem kutatóival dolgozik egy Innovatív Egyesült Királyság/ Angliai autópályák elnevezésű projektben, hogy megvizsgálja a kapcsolt autonóm járművek (CAV) megjelenésének következményeit az Egyesült Királyság autópálya-hálózatán.

A projekt már a második szakaszában van, miután befejeződött az első szakasz, amely három fő területet vizsgált a CAV-k autópálya-hálózaton történő használatával kapcsolatban: útépítések, egyesülő és elkülönülő területek és sávjelzések kezelése.

A projekt második fázisa ezt a három kérdést vizsgálja részletesebben. A CAV helyetteseként működő műszerekkel felszerelt járművet, további útmenti adatforrások mellett, az M1 13-as és 15-ös csomópontjai közötti szakaszról származó adatok összegyűjtésére használják. Ezeket az adatokat egy fejlett szimulációs platformra vezetik be, és felhasználják a jövőbeni balesetek elkerülésére szolgáló lehetséges intézkedések meghatározására. Ezeket a beavatkozásokat aztán valós körülmények között tesztelik, hogy ajánlásokat tegyenek az eszköz tulajdonosainak, az autópálya-vállalkozóknak, a járműgyártóknak és másoknak.

A CAVIAR – Connected and Autonomous Vehicles: Infrastructure Appraisal of Readiness (Kapcsolt és autonóm járművek: infrastruktúra értékelés) – elnevezésű projekt 1 millió fontot kapott az Innovációs és Modernizációs Alapból. Eredményeit 2021 elején kell közzétennie.

Jon de Souza, a Galliford Try kutatási és fejlesztési vezetője elmondta: „Ez a kutatás létfontosságú, mert a CAV-ok intelligencia-alkalmazásának képességét erősen korlátozza az úttest infrastruktúrájának tervezésére és karbantartására vonatkozó jelenlegi megközelítés, valamint az a tény, hogy az úttechnika nem tartott lépést a CAV technológia fejlődésével. Meg kell szüntetnünk a szakadékot. A projekt nemcsak országosan, hanem globálisan is befolyásolhatja az ipart. ”

Forrás: The Construction Index

https://www.theconstructionindex.co.uk/news/view/smart-motorways-present-obstacles-to-self-driving-cars

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936