Az NTSB a halálos Tesla baleset kapcsán kritizálja az Apple-t, mert nem tiltja alkalmazottainak a vezetés közbeni telefon használatot

Az Egyesült Államok Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottsága (NTSB) meghallgatást tartott a 2018-as halálos baleset ügyében, amelyben elhunyt az Apple mérnök, Walter Huang. A mérnök egy Tesla X Modellben utazott, amely Autopilot rendszert használt.

Az NTSB teljesen alkalmatlannak nevezte a Tesla Autopilot rendszerét, és elmondta, hogy az ütközésre figyelmeztető rendszer nem adott le figyelmeztetést az ütközés előtt és az automatikus vészfékező rendszer sem aktiválódott. Az ütközés pillanatában Huang éppen játszott az iPhone-ján, egyáltalán nem figyelt az útra és valószínűleg a keze sem volt a kormányon, miközben a Tesla Autopilot módban volt.

Az NTSB elnöke, Robert Sumwalt kritizálta az Apple-t azért, mert nincs olyan szabályzata, mely megtiltaná az alkalmazottainak az iPhone-jaik használatát vezetés közben. A munkáltatóknak kritikus szerepe van szerinte abban, hogy harcoljanak a figyelmetlen vezetés ellen. A személyes elektronikus eszközök vezetés közbeni használatának tiltása életeket menthet.

Az Apple válaszában jelezte, hogy arra számítanak, hogy az alkalmazottaik követik a törvényt. Kaliforniában, ahol a baleset történt, törvény van a vezetés közbeni figyelemelterelésre vonatkozóan, mely tiltja a vezetés közbeni mobiltelefon használatot, akkor is, ha a jármű autopilot módban van.

Az Apple egy „Ne zavarj vezetés közben” funkciót is telepített a telefonjaira, amely aktiválódik, ha a vezető vezetés közben próbálja használni a mobilját, bár ez kikapcsolható.

Az NTSB célja, hogy minden munkáltató hozza létre és tartassa be a telefonok vezetés közbeni tiltására vonatkozó szabályt.

Forrás: MacRumors

https://www.macrumors.com/2020/02/25/ntsb-apple-employees-distracted-driving/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936