Az olajnagyhatalom Szaud-Arábiában új, utak és autók nélküli várost hoznak létre

Az Egyesült Arab Emírségek technológiai központja, Dubai és a szaúd-arábiai NEOM egyidőben indította el okos város fejlesztési projektjét, melynek során sikeresen építik be a legújabb technológiákat a városi közszolgáltatásokba. Dubai az okos mobilitás irányában gondolkodik, a közösségi közlekedésben elektromos és önvezető autók valamint mesterséges intelligencia felhasználásával, Szaúd-Arábia pedig teljesen autók és utak nélküli várost tervez.

Több mint három évvel azután, hogy Szaúd-Arábia a NEOM projekt részeként repülő taxikkal és robotokkal benépesített városokban gondolkodott, most azt tervezi, hogy teljesen elhagyja az új városból az utakat. A tervezett városban egy millió ember élhetne, akik nagysebességű autonóm járművekkel járnának munkába, és csak pár percet kéne gyalogolniuk az iskoláig vagy az orvoshoz.

A hatóságok úgy számítják, hogy maximum 20 percet kell majd ingázniuk az embereknek a munkahelyükre, így a hagyományos közlekedési eszközök idejétmúlttá válnak. Az okos városrész, amelyet „vonalként” írnak le, nagyjából 170 km-nyi területet foglal majd el és teljes egészében tiszta energiaforrásokkal működik majd.

A felszínen csak gyalogos útvonalak lesznek, zöld területekkel körülvéve, a futurisztikus közlekedési infrastruktúra a föld alatt helyezkedik majd el.

A NEOM-ot úgy képzelik el, mint hasonló okos városok hálózatát, amelyet a fenntartható energiaforrások és a legjobb új technológiák erősítenek a mesterséges intelligenciától az 5G kapcsolatig. A hasonló paraméterekkel rendelkező ipari zónákat szintén a következő öt évre vonatkozó ambíciózus tervek részeként fogják elkészíteni.

A tervek azt jelzik, hogy Szaúd-Arábia az eddigi olaj nagyhatalmi címe felől a digitális és zöld út felé fordul. Még állami tulajdonú olajcége, az Aramco is komolyan befektet a technológiába, például együttműködik a Google-lel a helyi vállalkozások felhőszolgáltatásainak biztosításában.

Az új projektet azonban kritikák is érik amiatt, ahogyan a helyi törzseket kezelték a projekthez szükséges földterületek megszerzése kapcsán.

A digitális forradalom része Szaúd-Arábia 2030-ra vonatkozó jövőképének, melynek célja 380 ezer munkahely megteremtése.

Forrás: Mashable

https://me.mashable.com/tech/12470/oil-kingdom-saudi-arabia-announces-city-without-cars-and-roads-accelerates-clean-energy-push

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936