Az önvezető autók csak a balesetek egyharmadát tudják megelőzni egy új kutatás szerint

A teljesen önvezető autókat általában úgy mutatják be, mint a jövőbeni balesetek megelőzésének fő eszközét, amely megszünteti az ütközéseket, és kiküszöböli az emberi hibázást. Egyelőre még távol állunk attól, hogy az utakon csak önvezető autók legyenek, de lehet, hogy mégsem jelentenek majd teljes balesetmentességet ezek a járművek sem.

Az Insurance Institute for Highway Safety új kutatása szerint a teljesen önvezető autók csak a balesetek egyharmadát tudják majd megelőzni. Az intézet több mint 5 ezer rendőrségi jármű baleseti jegyzőkönyvet elemzett, amelyekben legalább egy járművet el kellett vontatni, illetve sürgősségi egészségügyi ellátásra volt szükség. A kutatók öt kategóriára osztották a baleseti okokat: észlelési, előrejelzési, tervezési és döntési, végrehajtási és teljesítményi, valamint cselekvésképtelenségi. Csak a balesetek 24%-a következett be észlelési hiba miatt, további 10% pedig cselekvőképtelenség miatt. Az autonóm járművek vélhetőleg ezt a két emberi hibát tudják majd kiküszöbölni.

Az Intézet szerint azonban a balesetek további kétharmada is megelőzhető lenne, ha az autógyártók a biztonságot a sebesség és a kényelem elé helyeznék. Az IIHS az Uber tesztautót hozta fel példának, amely 2018-ban halálra gázolt egy gyalogost. A rendszer nem tudta azonosítani a nőt, és amikor felismerte, akkor sem tudta bejósolni, hogy át fog menni az úton. Ezután a rendszer nem tudott elkerülő manővert végrehajtani. Ha az autógyártók el akarják kerülni a baleseteket, a biztonságot előbbre kell helyezniük a vezető kívánságainál.

Az autógyártók és technológiai cégek úgy reklámozzák a jövő autonóm autóit, mint amelyekben lehetséges lesz, hogy a vezető aludjon, olvasson vagy akár filmet nézzen, de ha az IIHS eredményei helyesek, a gyártóknak a biztonságot a vezető kényelme elé kell helyezniük, és ez óvatos, defenzív vezetést jelent a bizonytalan szituációkban.

Forrás: Motor1

https://uk.motor1.com/news/427383/fully-autonomous-vehicle-safety-study/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936