Az önvezető autók egy nagy kérdése: ki a felelős baleset esetén?

Az önvezető technológia számos jogi kérdést vet fel egy baleset esetén, amikor a közlekedők maguk is felelősek lehetnek a rendszer hibáiért.

A jogászok újfajta szabályozást látnak szükségesnek, a szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy egyelőre még tisztázatlan az a kérdés, hogy ki a felelős egy súlyos baleset esetén. Főként abban az esetben, amikor a vezető esetleg ki tudta volna küszöbölni a rendszer hibáját, ha közbeavatkozik.

Steven Baylis, a Lime Solicitors személyi sérüléssel foglalkozó csoportjának partnere szerint a baleseteket néha a „másodpercek töredéke alatt hozott döntések” okozzák, ami befolyásolhatja, hogy valójában ki a hibás az eseményekben.

Az  Express.co.uk-nak nyilatkozva Baylis elmondta: „Az egyértelmű, hogy a közlekedők felelősséggel tartoznak egymás iránt, és a bíróságok előtt is, amikor megállapítják, hogy az egyén gondatlansága okozta-e a balesetet.”

„Az olyan automatizált járművek megjelenésével, amelyeknél az irányítás a gyártó által telepített szoftveré, szükség lehet új jogszabályok bevezetésére annak megállapítására, hogy ki lehet a hibás egy baleset esetén. Kérdés, hogy a gyártó-e a felelős? Mindazonáltal elkerülhetetlenül lesznek olyan esetek, amikor kétség merül fel, például, hogy a jármű utasának közbe kellett volna-e lépni és visszavenni a jármű irányítását, ahol a helyzet ezt indokolta.”

„Mivel a balesetek gyakran a másodpercek töredéke alatt hozott döntésektől függnek, nagyon érdekes lesz látni, hogyan alakul a törvény ezen a területen.”

Baylis azután tette ezeket az észrevételeket, hogy egy önvezető Uber autó sofőrjét gondatlan emberöléssel vádolták meg egy gyalogos elütését követően.

Forrás: Express

https://www.express.co.uk/life-style/cars/1339455/driverless-car-automated-lane-keeping-alks-road-safety

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936