Az önvezető autók fejlesztőinek a gyalogosokat kellene előtérbe helyezniük

Márciusban egy önvezető autó halálra gázolt egy gyalogost Arizonában. Azonban az autonóm járművek mellett kampányolókat mindez nem tántorítja el. Az önvezető autók gyártásában érdekelt vállalkozó, Andrew NG véleménye szerint a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak kellene jobban betartaniuk a szabályokat.

  • Sokan gondolkodnak hasonlóan, azonban a valóságban a legtöbb gyalogos sokkal okosabb azoknál a rendszereknél, amelyek korlátozni próbálják őket.
  • Az 1970-es években egy William H. Whyte által vezetett kutatócsoport megfigyelte a gyalogosokat New York forgalmas járdáin: elképesztő hatékonysággal haladtak el egymás mellett, de szinte soha nem értek egymáshoz. Az ilyen teljesítmény emberi intelligenciát igényel.
  • Az autonóm járműveket gyakran a hagyományos autók biztonságosabb és hatékonyabb alternatívái közé sorolják. De ha a biztonság és a hatékonyság valóban elsődleges értékek, akkor a városoknak nem szabad a gyalogosokat akadályozniuk, hanem a gépkocsivezetőknek kell törvénytisztelőbbnek lenniük és előzékenyebbnek lenniük a gyalogosakkal szemben.

Forrás: wired.com

https://www.wired.com/story/self-driving-car-developers-should-put-pedestrians-first/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936