Az önvezető autók hatása a légiközlekedésre

Az önvezető autók várhatóan nem csak a városokon belül változtatják meg a közlekedést, hanem hosszabb távokon is. A repülésnek, előnyei mellett, mint például a gyorsan megtehető nagy távolságok, bőven vannak hátrányai is. Ilyenek a biztonsági ellenőrzések, hosszú sorban állások, késések, a csomagelvesztés esélye és esetleg magának a repülésnek a rossz élménye. Egyelőre az emberek tartanak az önvezető autóktól, de idővel megszokják őket és így versenytársaivá válnak a repülésnek.

Egy kutatás szerint, ha az embereknek aközt kell választaniuk, hogy ők maguk vezetnek-e, vagy önvezető autóval utaznak hosszabb távra, akkor általában az automata autót választják. Rövidtávra, kb. 5 órás autózásra az emberek kétharmada még inkább önmaga vezetne, minthogy önvezető autóba üljön, vagy repüljön. Nagyobb távolságokra viszont, főleg, ha a célállomáson autóbérlésre van szükség a repülés után, akkor inkább az önvezető autót választják.

Az önvezető autók előtérbe kerülésével tehát a repülős utazások számának csökkenése várható, amely így a repülőjáratok számának, a parkolási bevételeknek és akár a repülőtér melletti hotelek bevételének csökkenéséhez vezethet.

Forrás: Citylab

https://www.citylab.com/transportation/2019/06/self-driving-cars-autonomous-vehicles-airline-industry/591352/?silverid=%25%25RECIPIENT_ID%25%25

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936