Az önvezető autók jelentősen megnövelhetik a forgalmat Európában

Egyes előrejelzések szerint az önvezető autók számának 2050-ig várható növekedése Európában egész napos forgalmi dugókat eredményezhet.

A Europe’s Transport & Environment híroldalon múlt hónapban megjelent beszámoló szerzői úgy látják, hogy az önvezető autók számának szabályozatlan növekedése megnöveli az ingázási időt és a stressz szintet, ami majdnem lehetetlenné teszi az európai környezetvédelmi célok elérését. Szerintük az autonóm autók túl nagy száma dugókat fog okozni, ami végső soron nagyobb energiafogyasztáshoz és csökkent hatékonysághoz fog vezetni. Ahogy a mobilitás egyre kényelmesebbé és olcsóbbá válik, úgy nő az utazások száma.

Európában a szállítási módok közt a tömegközlekedés van túlsúlyban, ezért a T&E úgy látja, hogy a váltás évtizedeket fog igénybe venni. Amerikában már most is tömegesek az utak, és ott messze a magántulajdonú autóval való közlekedés áll az élen.

A T&E mobilitási szakértője, Yoann Le Petit szerint az autonomizáció, az elektrifikáció és az utazásmegosztás a három új út a közlekedés megreformálására. Azt, hogy ez jót fog-e tenni a környezetnek és a városok élhetőségének, teljes mértékben a kormányok döntésein fog múlni.

Forrás: Green Car Reports

https://www.greencarreports.com/news/1125337_driverless-cars-could-dramatically-increase-traffic-in-europe

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936