Az önvezető autók tulajdonosai tévézhetnek vezetés közben az új brit törvényjavaslat szerint

Bár a telefon használata továbbra is tilos vezetés közben, a törvényjavaslat szerint a vezetőknek készen kell állniuk az irányítás átvételére, ha szükséges. Emellett kijelenti, hogy egy önvezető autóval történő baleset esetén a biztosító társaságok lesznek felelősek, nem pedig az autók vezetői vagy tulajdonosai.

Trudy Harrison közlekedési miniszter szerint a KRESZ frissítése „jelentős mérföldkő lesz az önvezető járművek biztonságos bevezetésében, amely forradalmasítja, környezetbarátabbá, biztonságosabbá és megbízhatóbbá teszi jövőbeli utazásainkat”.

„Ez az izgalmas technológia gyorsan fejlődik itt, Nagy-Britanniában és mi biztosítjuk, hogy megbízható legyen, mire az utakra kerül”, mondta Harrison.

„Ezzel hozzájárulhatunk az utazás javításához mindenki számára, miközben fellendítjük a gazdasági növekedést az egész országban, és biztosítjuk Nagy-Britannia helyét globális tudományos nagyhatalomként.”

Az új szabályok egy nyilvános konzultáció eredményeképpen jöttek létre, és átmeneti intézkedést jelentenek a teljes szabályozási keret végrehajtása előtt – amelyre várhatóan 2025-ben kerül sor.

Egyelőre még nem engedélyeztek önvezető járművet a közutakon, de ez várhatóan még ebben az évben megtörténik.

Tavaly áprilisban a Közlekedési Minisztérium közölte, hogy a zsúfolt autópályákon engedélyezik a „kormányfogás nélküli” vezetést azon járművek számára, amelyek képesek önállóan a sávon belül maradni.

Steve Gooding, a RAC Alapítvány igazgatója szerint a vezető nélküli autók „olyan jövőt ígérnek, ahol jelentősen csökken a halálesetek és a sérülések száma az utakon”, de előfordulhat, hogy „hosszú átmeneti időszak” következik be, amely alatt a járművezetők felelőssége, hogy mi történik az autóval.

„A járműgyártók és eladók létfontosságú szerepet fognak játszani abban, hogy ügyfeleik teljes mértékben tisztában legyenek az általuk vásárolt autók képességeivel és a rájuk vonatkozó szabályokkal” – mondta.

Forrás: LBC

https://www.lbc.co.uk/news/self-driving-cars-films-tv/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936