Az önvezető autókat a hó, műanyag zacskók vagy akár madarak is megállíthatják

Egy új kutatás szerint az autonóm autókat akár az úttesten előforduló hétköznapi akadályok is megakaszthatják, dugókat és fennakadást okozva ezzel az utakon. Az Egyesült Királyság Jogi Bizottságának legújabb vizsgálata szerint a „lefagyott robot szindróma” hatására leállhatnak a vezető nélküli járművek, ha akadály tűnik fel előttük az úton, akár olyan apró dolgok miatt is, mint a levelek, műanyag zacskók vagy akár madarak.

Forrás: Pixabay

A vizsgálat során megkérdezett szoftverfejlesztők arra is figyelmeztettek, hogy a váratlan időjárás, mint például az erős havazás is széleskörű forgalmi zavarokat okozhatnak. Bár ezeket a problémákat valószínűleg kijavítják a tesztelés során, a sofőr nélküli autók megállhatnak, amikor ilyen akadályokkal szembesülnek.

A kutatás szerint abban a feltételezett esetben, ha minden önvezető jármű egyszerre áll le, az közlekedési káoszt okozhat. Ugyanakkor azt is kijelentik, hogy egy szabályozási rendszer biztosítaná, hogy az operátor gyorsan eltávolítsa a leállt járművet az útról és tanuljon az incidensből úgy, hogy az ne forduljon elő többet.

George Freeman a Jövő közlekedésének minisztere elmondta, hogy az Egyesült Királyságban arra törekednek, hogy az autonóm járművek fejlesztése mellett kialakítsák a megfelelő szabályozási rendszert is. Ezért egy nagyszabású szabályozási áttekintést végeztek a mobilitás jövőjéről, és nemrég egy új projektet indítottak a világon az önjáró járművekre vonatkozó első biztonsági rendszer, a CAV PASS létrehozására, valamint megbízták a jogi bizottságokat, hogy vizsgálják meg a technológia jogi és szabályozási követelményeit.

Korábban az idei évben sor került az Egyesült Királyságban az önvezető autók utakon történő tesztelésére biztonsági vezetőkkel az első ülésen, akik be tudtak avatkozni, amikor szükséges volt.

Forrás: The Scottish Sun

https://www.thescottishsun.co.uk/motors/4842679/driverless-cars-could-be-stopped-by-snow-plastic-bags-and-even-seagulls-causing-gridlock-on-roads-across-the-country/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936