Az önvezető autókat gyártó Cruise cég az év végén Austinban tervez megjelenni

A Cruise, az önvezető autókat gyártó cég azt tervezi, hogy az év végére beindítja a sofőr nélküli utazásokat kínáló szolgáltatását Austinban.

A sofőrök egyre gyakrabban találkozhatnak magától manőverező autókkal a forgalomban, mivel a város az ilyen típusú járművek központjává válik. A Cruise, a General Motors leányvállalata csatlakozik számos más vállalathoz, köztük a Lyfthez és az Argo AI-hez, amelyek önvezető autós szolgáltatást kínálnak Austinban.

A Cruise jelenleg 75 autonóm Chevy Boltból álló flottával rendelkezik San Franciscóban, amelyek este 22 órától reggel 6 óráig közlekednek, és fuvarokat kínálnak a várólistán szereplőknek. Megan Prichard, a Cruise alelnöke elmondta, hogy a szolgáltatás hasonló módon fog működni Austinban, és arra számít, hogy a vállalat ott is hasonló számú járműre tudja majd bővíteni flottáját.

San Franciscoban mindenféle gyalogos, kerékpáros közlekedik, zsonglőrök, görkorcsolyapartik vannak” – mondta Prichard. „Ez egy nagyon összetett környezet. Megismételhető platformot tudunk felépíteni a szolgáltatásunkhoz. És ahogy körbenézünk, azon túl, hogy fantasztikus város, Austin nagyszerű hely számunkra, hogy itt is használjuk a technológiát.”

Kaliforniával ellentétben a Cruise-nak nem kell külön engedélyt beszereznie a vezető nélküli autók üzemeltetéséhez Texasban, ami az egyik tényező, ami sok céget vonz a városba. Az önvezető autókat szabályozó, 2017-ben elfogadott törvény a tulajdonosokat vagy a céget teszi felelőssé az autók által okozott esetleges károkért, és előírja, hogy az autókban legyen fedélzeti kamera.

A cég jelenleg Austin utcáit térképezi fel, és hamarosan megkezdi a járművek tesztelését. A szoftver feltérképezett modelleken alapuló szimulációkat futtat majd, az autók pedig a volán mögül figyelő biztonsági vezetőkkel navigálnak majd az utcákon.

Prichard arra számít, hogy az autók már az év végére vagy 2023 elejére készen állnak majd az utakra, ami várhatóan az év végére vagy 2023 elejére fog megtörténni. Prichard szerint sokan még mindig nem bíznak a technológiában. Azt mondta, a legjobb módja annak, hogy legyőzzük ezt a félelmet, ha ráveszik az embereket egy körre.

„Nemrég elvittem anyósomat egy útra, ő a 70-es éveiben jár, és mintha kapaszkodott volna a biztonsági övbe” – mondta Prichard. „Látta, hogy az autó besorolt a forgalomba, magabiztosan balra kanyarodott, aztán teljesen megnyugodott. Videókat és fotókat készített, és elküldte az összes barátjának, mint ahogy általában az emberek.”
A Lyft, az Argo AI és a Ford Motor Company együttműködése már üzemeltet korlátozott szolgáltatást nyújtó, vezető nélküli autókat Austinban. Hasonló rendszerük van a San Francisco-i Cruise-éhoz, ahol az emberek várólistára iratkoznak fel, hogy egy meghatározott időpontban fuvart rendeljenek. Azzal, hogy ez az új cég csatlakozik a flottákhoz, elkezdődik a verseny, hogy kiderüljön, ki uralhatja az önvezető autók piacát.

Forrás: KUT

https://www.kut.org/business/2022-10-03/cruise-promises-self-driving-cars-to-austin

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936