Az önvezető autókkal kapcsolatban az utazási rosszullét elkerülésének lehetőségeit vizsgálják

Autóban gyakori, hogy az utasok rosszul érzik magukat: gyomruk fájhat, vagy szédülhetnek. Az emberek egyharmada érez ilyet autóban utazás közben, a gyerekek hajlamosabbak rá, mint a felnőttek, és a nők, mint a férfiak. Ilyenkor nem egyezik, amit az ember szeme lát, és amilyen mozgást a teste érez, ez megzavarja az érzékelést. Az autót vezetők ezt nem érzik, mivel előre látják, hogy milyen mozgást fog az autó végezni, hiszen ők irányítják. De mi lesz a helyzet automata autók esetében?

A Wolfsburg-i Volkswagen kutatói központban azt vizsgálják, hogy mi váltja ki a rosszullétet, és mit lehet tenni ellene majd az önvezető autókban. Az első tesztben egy Audi A4-ben utazó nőre szereltek szenzorokat és kamerákat, hogy mérjék a pulzusát, bőr hőmérsékletét és a bőre tónusának változásait. A 20 perces vezetés alatt, amely során az autó Automatikus Sebességtartó Rendszert használt, a nőnek egy tableten kellett egy úszkáló halról készült videót néznie. Az út során a résztvevőnek magáról is jeleznie kellett az egészségi állapotát, hamar elkezdett szédülni.

Más tesztekben azt vizsgálták, hogy az autón történő változtatások befolyásolták-e a rosszullét megjelenését. Speciális mozgó széket próbáltak ki, ami követte az autó mozgásait, és egy ajtó mellett futó lámpasort, amely aszerint volt zöld vagy piros, hogy az autó fékezett vagy gyorsított.

További vizsgálatokat végeznek nemcsak a hosszirányú mozgások hatására vonatkozóan, hanem az oldalirányúra is, mint amilyen a kanyarodás.

Az automata járművek elterjedésével fontos kérdés lesz a rosszullét megelőzése ezekben az autókban.

Forrás: newsroom.vw.com

https://newsroom.vw.com/company/the-next-step-in-autonomous-cars-helping-avoid-motion-sickness/

 

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936