Az önvezető kamionok lekörözhetik az autókat

Míg az önvezető autók körüli fellángolás alábbhagyni látszik, az önvezető teherautóknál közel sem ez a helyzet, sőt, várhatóan hamarabb helyezhetik forgalomba őket, mint a személygépkocsikat – összegzi a CNBC.

A Kínában és Kaliforniában is önvezető autókat gyártó Pony.ai idén áprilisban 50 millió dolláros (14,9 milliárd forint) finanszírozást gyűjtött be a Crunchbase szerint.

Ugyanakkor két, szintén mindkét helyen megtalálható önvezető kamionokat fejlesztő TuSimple és Plus.ai 120 millió (25,9 milliárd forint) és 200 millió dolláros (59,8 milliárd forint) finanszírozást kaptak a nyáron.

A TuSimple már 18 árufuvarozási szerződést kötött az Egyesült Államokban.

Robert McCooey, a Nasdaq Asia-Pacific elnöke kifejtette, hogy az önvezető járművek terén az igazi nagy durranást a teherautók jelentik a jövőben.

Az ország szállítmányozásának 70 százalékát kamionokkal végezték.

Az önvezető kamionok bevezetésével javulhat a hatékonyság. A sofőröknél törvényi előírás a pihenők beiktatása, ilyen előírás viszont – egyelőre – nincs az önvezető teherjárművekre. Továbbá a másik fő tényező az üzemanyag hatékonyság, ami önvezető kamionok esetén, akár 15 százalékkal is csökkentheti az üzemanyagköltségeket.

Ugyanakkor ahhoz, hogy mind önvezető autók, mind önvezető kamionok járhassák az utakat, kormányzati rendelkezésekre van szükség a szükséges szabályozások kidolgozásában – fejtette ki a Plus.ai társalapítója, Shawn Kerrigan.

Forrás: Origo

https://www.origo.hu/gazdasag/20191203-egyre-biztosabb-hogy-hamarabb-jarnak-majd-onvezeto-kamionok-mind-onvezeto-kocsik-az-utakon.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936