Az önvezető teherautó teljesítette első hosszú távú áruszállító útját

Az első államok közötti áruszállítást végző autonóm teherautó sikeresen célhoz ért egy 2800 mérföld hosszú út után a kaliforniai Tulare-től a pennsylvaniai Quakertown-ig. A Plus-ai önvezető teherautója 40 ezer fontnyi vajat szállított le sikeresen.

Az út három napig tartott, amely alatt az autó több előre beütemezett szünetet tartott. Bár az autóban utazott egy biztonsági vezető is, aki közbe tudott volna avatkozni, amennyiben erre szükség van, erre nem került sor, az út teljesen problémamentes volt. A SLAM-nek nevezett autonóm technológia ezzel megvalósította az első hosszú távú áruszállítását.

Forrás: Mic

Bár ilyen hosszú távon ez volt az első alkalom, a Plus.ai eddig is végzett autonóm technológiával áruszállítást rövidebb távolságokon.

Egy ilyen hosszú útnak megvoltak a kihívásai: a teherautónak az úton kellett maradni nappal és éjszaka is, különböző látási viszonyok és fények között, amelyekhez a szenzoroknak és a kameráknak alkalmazkodniuk kellett. Az út során az esővel és a hóval is meg kellett birkóznia a rendszernek. Az autonóm járműveknek ez problémát jelenthet, és volt is erre példa a múltban, amikor egy Uber autó a sötétben nem érzékelte a gyalogost és elütötte. Az időjárási és látási körülményekkel való megbirkózás alapvető fontosságú az autonóm rendszerek esetében, ahhoz, hogy megbízhatóan átvegyék az autó feletti teljes kontrollt.

Az Egyesült Államokban jelenleg 3,5 millió teherautó sofőr dolgozik, és körülbelül 7.4 millió ember dolgozik az áruszállításhoz kapcsolódó területen. A sofőrködés népszerű szakma és azok, akik ezt végzik általában nincsenek olyan helyzetben, hogy könnyen válthatnának más munkára. Az átlagos teherautósofőr 49 éves és érettségije van. Az autonóm teherautók hatására ezek az emberek elveszítik a munkájukat és az áruszállítás körüli teljes ökoszisztéma összeomolhat. Néhányan már 2022-re jósolják az autonóm rendszerek széleskörű elterjedését az áruszállítás területén. A Los Angeles Times szerint 2026-ra 1,7 millió teherautó sofőr veszítheti el a munkáját. A szabályozások hátráltathatják ezt a folyamatot, de a Plus.ai útja azt jelzi, hogy a változás már nincs messze.

Forrás: Mic

https://www.mic.com/p/self-driving-truck-completes-first-cross-country-freight-delivery-19440102

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936