Az Uber robotaxijai Las Vegasba érkeznek, de az önvezető járművekben még mindig van vezető

Az Uber ügyfelei most először üdvözölhetik egy harmadik fél autonóm járművét a vállalat alkalmazásában – legalábbis Las Vegasban. A telekocsi szolgáltatás a Motional autonóm járműgyártó vállalattal együttműködve robotaxi utazásokat kínál Nevada városában.

A program kísérleti jelleggel indul, ahol az autonóm utazást választó felhasználóknak nem kell fizetniük a szolgáltatásért. De ahhoz, hogy valaki egy ingyenes robotaxiba ülhessen, egyelőre egy kis szerencsére lesz szükség. Azok a Las Vegas-i felhasználók, akik az UberX vagy az Uber Comfort Electric opciót választják, önálló járművel párosíthatók, ha van a közelben. És ha van egyezés, a felhasználóknak lehetőségük lesz megerősíteni vagy elutasítani az ajánlatot. Amikor az autó megérkezik, az utasoknak ki kell nyitniuk a hátsó ajtót az alkalmazáson belüli gomb megérintésével – mondta az Uber szóvivője a Gizmodo-nak e-mailben.

Egy másik figyelmeztetés: egyelőre az összes autonóm járműhöz emberi sofőr is tartozik. Bár az Uber arra számít, hogy valamikor a jövő évben megszabadul a sofőröktől.

„A Motional és az Uber most biztonsági sofőrökkel indítja a szolgáltatást, hogy megalapozza a későbbi teljesen vezető nélküli kereskedelmi szolgáltatást, amit 2023-ra a nagyközönség számára is elérhetővé tesznek” – írta az Uber szóvivője. Az ingyenesről a fizetősre való áttérés ugyanakkor történik majd – mondta Motional a Gizmodonak küldött e-mailben.

A taxiszolgáltatás mellett a Motion járműveket az Uber Eats Deliveries-hez is használják majd. És ha Las Vegasban minden jól megy, a vállalatok arra számítanak , hogy Los Angelesre is kiterjesztik a személyszállítási szolgáltatást – ahol az Uber már végzett kísérleti programokat az autonóm Uber Eats-szállításokkal – áll a Gizmodóval megosztott közös sajtóközleményben.

Noha az Uber és a Motional azt tervezi, hogy a következő évben a robotaxijait vezető nélkülivé teszi, ennek a célnak Vegas-specifikus kihívásai lehetnek.

A város korábbi autonóm járműprogramjai szembesültek a vezető nélküli járművek magántulajdonban (értsd: kaszinó és üdülőhely) történő üzemeltetésével kapcsolatos helyi korlátozásokkal.  

A helyi szabályokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva a Motion szóvivője azt mondta a Gizmodo-nak: „A kereskedelmi magántulajdonra vonatkozó követelmények vállalkozásonként eltérőek. A Motion szorosan együttműködik a Las Vegas-i vendéglátó közösséggel annak érdekében, hogy biztonságosan lebonyolítsák az autonóm ki- és beszállásokat a szállodákban és kaszinókban.”

Az Uber és a Motional szerződése nem kizárólagos. A Motionalnak már van egy nagyon hasonló, 10 éves partnersége a Lyfttel, amelyet augusztusban jelentett be. Az uber pedig a Nuroval dolgozik Kaliforniában és Texasban, sofőr nélküli kézbesítő robotokat használva.

A robotaxik már léteznek az Egyesült Államok más városaiban, például San Fransiscoban és Phoenixben, ahol a Cruise és a Waymo egyaránt üzemeltet önvezető autó flottát. És minden vállalat szembesült problémákkal. A Cruise elakadt a san fransiscoi utcákon, a Waymo járművek pedig rejtélyes módon tömegesen kerültek zsákutcába, és ismétlődő vandalizmussal kellett szembenézniük.

Mindezek a problémák azonban elhalványodnak az Uber korábbi autonóm járműkísérletének tragédiája előtt, amikor 2018-ban egy autonóm üzemmódban közlekedő járművük elütött egy nőt, aki életét vesztette. A céget végül nem vonták büntetőjogi felelősségre, ennek ellenére leállították arizonai önvezető tevékenységüket. 2020-ban a cég eladta autonóm kutatási szektorát az Aurora startupnak.

Az Uber vegasi előretörése akkor történik, amikor az autonóm járművek körülötti hírverés éppen csökkenni látszik. Az Argo AI, a Ford és a Volkswagen által támogatott cég novemberben zárt be. Az Apple nemrég jelentette be, hogy csökkenti önvezető autók terén tett erőfeszítéseit. És a Teslának sem sikerült még az ígért teljesen önvezető autót létrehozni, annak ellenére, hogy továbbra is ezzel reklámozza magát, és sok felhasználó így is kezeli járműveit.

Forrás: Gizmodo

https://gizmodo.com/uber-robotaxi-las-vegas-motional-1849863308

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936