Az új 5G hálózat segítségével az önvezető autók figyelmeztethetik egymást a veszélyhelyzetekre

A kutatók szerint az autók a jövőben az 5G technológiával kommunikálni tudnak majd egymással, hogy figyelmeztessék egymást a veszélyhelyzetekre. A Glasgow Caledonian Egyetem kutatói úgy gondolják, hogy az 5G hálózaton keresztül az önvezető autók jelezhetik egymásnak például a jeges útfelületet vagy a kátyúkat.

Az egyetem intelligens összeköttetéssel és érzékeléssel foglalkozó kutatócsoportja több mint 25 éve foglalkozik mobilhálózatokkal, ami magában foglalja az utcai világítási rendszereket, a járműveket, a kommunikációt és az intelligens városokat.

A szakértők most úgy vélik, hogy az 5G nagy sebessége olyan mértékig javítja majd az automatizált járművek megbízhatóságát és képességeit, hogy biztonságosabbak lesznek, mint a mai manuálisan vezetett járművek. Azt jósolják, hogy a közúti közlekedési balesetek – amelyek a WHO adatai szerint évente 1,3 millió ember haláláért és 50 millió ember sérüléséért felelősek – drasztikusan csökkenni fognak ennek eredményeképpen.

Dr Dimitrios Liarokapis, a kutatócsoport egyik tagja azt mondta, hogy a jövőben úgy lehet elképzelni az autókat, hogy nem csak szenzorokat használnak majd a környezetük feltérképezésére, hanem kommunikálnak is egymással és megosztják egymással a biztonságra vonatkozó információkat. Például, ha előre tudja az autó, hogy jeges út következik, akkor annak megfelelően tudja csökkenteni a sebességét, vagy akár elkerülni az adott útszakaszt.

Az 5G technológia segítségével a következő pár évben megvalósítható egy autók közti biztonsági figyelmeztető rendszer. Azok az autók, amelyek közel vannak a veszélyes területhez, a hozzájuk közeli más járművekkel tudnak kommunikálni a rövid hatótávolságú kommunikációs technológiákkal, az 5G segítségével azonban távolabbi autókat is tudnak figyelmeztetni. Így kialakítható egy összekapcsolt, több jármű közötti kommunikációs lánc.

Forrás: Science Focus

https://www.sciencefocus.com/news/5g-driverless-cars-could-warn-each-other-of-dangers-using-new-network/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936