Az új technológia lehetővé teszi, hogy az intelligens autók észleljék a takarásban lévő gyalogosokat, kerékpárosokat

A legtöbb meglévő és fejlesztés alatt álló autonóm jármű helyi szenzorokra, például kamerákra és lidarokra támaszkodik, hogy érzékelje a környezetet és interakcióba lépjen a többi közlekedővel. Az érzékelőtechnológiában az elmúlt években elért jelentős fejlődés ellenére az ilyen beállítások általában még mindig nem képesek észlelni azokat a veszélyeket, amelyek nem közvetlenül a látószögükben vannak.

A kutatók most egy új technológiát fejlesztettek ki, amely más járműveket és út menti kamerákat használ erre a feladatra.

Az új technológia lehetővé teszi az autonóm járművek számára, hogy észleljék az épületek mögött takarásban lévő gyalogosokat és a nagyobb autók, teherautók és buszok által eltakart kerékpárosokat. A projektet a Sydney Egyetem és az ausztrál Cohda Wireless technológiai vállalat együttműködésével fejlesztették ki, és az ausztrál iMOVE Cooperative Research Centre finanszírozza.

A kísérleti „kollektív érzékelés” (CP) rendszer magában foglalja mind a jármű-jármű (V2V), mind a jármű-infrastruktúra (V2I) kommunikációt.

Az út menti ITS (intelligens közlekedési rendszerek) állomások segítségével, amelyek további szenzorokkal, például kamerákkal és lidarral vannak felszerelve, a technológiát használó autó fogadja az előtte haladó járművek által továbbított adatokat. A közeledő autó vezetőjét egy röntgen-jellegű kijelző figyelmezteti, amely a gyorsan mozgó járművek által eltakart rejtett veszély helyét mutatja.

Ez lehetővé teszi az autonóm járművek számára, hogy különféle nézőpontokból kapjanak információt. Az egy rendszerhez való csatlakozás jelentősen megnöveli az észlelési tartományt, lehetővé téve a csatlakoztatott járművek számára, hogy olyan dolgokat is láthassanak, amelyeket egyébként nem. Az ITS rendszer segítségével a csatlakoztatott autonóm jármű képes megelőző intézkedést tenni: fékezni és megállni.

A tereptesztek során a CP technológia sikeresen bizonyította, hogy képes biztonságosan kommunikálni a gyalogosokkal, és az út menti ITS állomás észlelési információi alapján reagálni. Azt is bemutatta, hogy a kapcsolódó jármű részéről mi a helyes viselkedés például egy kijelölt átkelőhely felé rohanó gyalogos esetében. A gyalogoskövetés, előrejelzés, útvonaltervezés és döntéshozatal az ITS út menti állomásoktól kapott észlelési információkon alapult.

A technológiát kidolgozó mérnökök és tudósok azt mondják, hogy az minden jármű hasznára válhat, nem csak a rendszerhez csatlakozóknak.

„Ez egy óriási lépés mind az ember által működtetett, mind az autonóm járművek esetében, és reméljük, hogy jelentősen javítani fogja a közúti szállítás hatékonyságát és biztonságát” – mondta Eduardo Nebot professzor, az Ausztrál Terep Robotikai Központtól.

Forrás: Inceptive Mind

https://www.inceptivemind.com/collective-perception-technology-allows-smart-cars-see-hidden-pedestrians-cyclists/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936