Az újonnan feltalált ultrahangos eszköz jobban felhasználhatóvá teszi a lítium fém akkumulátorokat

A California San Diego Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új ultrahang sugárzó készüléket, amely szerintük egy lépéssel közelebb viszi a lítium-fém akkumulátorokat a kereskedelmi forgalomba kerüléshez. A csapat elmondta, hogy bár a kutatás az ultrahangos készülék lítium-fém akkumulátorokkal való használatára fókuszált, de bármilyen más akkumulátorral is használható. A készülék az akkumulátor szerves része és ultrahang kibocsátással működik, amely keringő áramot hoz létre az akkumulátor anódja és katódja között.

Az elektrolit folyadék folyamatos keringetésével a készülék megakadályozza a töltés során a lítium-fém növekedések (dendritek) kialakulását, ami csökkent teljesítményhez és rövidzárlathoz vezet a lítium-fém akkumulátorokban. A tudósok szerint az általuk létrehozott ultrahangkészülék rendkívül magas frekvencián képes hanghullámokat generálni. Az elért frekvencia 100 millió és 10 milliárd hertz között van.

Amikor hasonló eszközöket használnak a telefonokban, akkor elsősorban a vezeték nélküli cellás jel szűrésére, valamint a hanghívások és adatok azonosítására és szűrésére használják. A kutatók megjegyzik, hogy a lítium-fém akkumulátorokat nem tekintették életképes lehetőségnek az eszközök táplálására, az elektromos járművektől az elektronikáig terjedve, mivel az akkumulátor élettartama túl rövid. Az akkumulátorok kétszer annyi kapacitással bírnak, mint a mai legjobb lítium-ion akkumulátorok, így nagyon vonzóvá teszik mindenféle eszköz számára.

Egy lítium-fém akkumulátorral meghajtott elektromos jármű kétszer akkora távolságot képes megtenni egy töltéssel, mint egy lítium-ion akkumulátorral működtetett. A tesztelés során a csapat bebizonyította, hogy a lítium-fém akkumulátor az ultrahangos készülékkel felszerelve 250 töltési és lemerülési ciklusra képes. A lítium ion akkumulátor a készüléket használva több mint 2000-szer feltölthető. Az akkumulátorok 0-ról 100%-ra ciklusonként 10 perc alatt feltölthetők.

Forrás: Slash Gear

https://www.slashgear.com/newly-invented-ultrasound-device-brings-lithium-metal-batteries-closer-to-viability-20610336/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936