Bejelentették a világ első, önvezető járművekkel felszerelt aranybányáját

A Nyugat-Ausztráliában, Boddington térségében működő aranybánya az egyik legfontosabb a kontinensnyi országban. 2018-ban mintegy 709 ezer unciát adott a nemesfémből, és 35 ezer tonnányit rézércből. A helyi gazdaságban betöltött szerepe kifejezetten nagy, nagyjából 2000 ember megélhetése kapcsolódik a területhez.

Ezt a telephelyét választotta az üzemeltető Newmont, hogy a világon elsőként, teljesen automatizálttá tegye az aranybányászati tevékenységet, már legalábbis ami az anyagmozgatást illeti.

Az autonóm járművekbe tett befektetések a cég számításai szerint nagyobb megtérülést adnak, növelik a termelékenységet és a munkabiztonságot, és két évvel kitolják a bánya tervezett élettartamát is – árulta el a vállalat elnök-vezérigazgatója.

A cég annyira komolyan gondolja azt, hogy 2021-re megvalósítja az átállást, hogy már meg is kezdte a hagyományos teherjárművek vezetőinek átképzését más, a termelést támogató rendszerek kezelésére.

A Newmont egyébként már egy másik, úttörő szerepet is magáénak tudhat: a cégé a világ első, teljesen zöld elektromosságra, azaz megújuló forrásokból nyert villamos energia felhasználására épülő bányája. A kanadai Borden tavaly októberben kezdte meg működését, miután a Newmont egyesült a Goldcorp nevű céggel, és így a projekt portfóliója része lett.

Forrás: Origo

https://www.origo.hu/gazdasag/20200220-bejelentettek-vilag-elso-onmukodo-aranybanya.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936