Bemutatták a világ első önvezető, gyümölcsszedő robotját

A The Guardian beszámolója szerint az Egyesült Királyságban már tesztelik azt az önvezető gyümölcsszedő robotot, amit a Plymouthi Egyetemmel közösen fejlesztett ki a Fieldwork Robotics, a Hall Hunter nevű céggel partnerségben – ez utóbbi vállalat az egyik legnagyobb szemes gyümölcs-beszállító a brit piacon, többek között a piacvezető Tesco egyik fő ellátója.

Egyelőre próbaüzemben működik, de ha minden a fejlesztők tervei szerint alakul, jövőre már a véglegesített változata állhat munkába a brit termőföldeken a most bemutatott, 3D-érzékelőkkel és gépi tanulási metodikákkal felszerelt, 1,8 méter magas gyümölcsszedő robotnak. A robotot építők elképzelései szerint a végleges változatban a gép már négy fogókarral rendelkezik, amelyeket egyszerre párhuzamosan irányítva, megsokszorozza a most sem elhanyagolható szüretelési sebességét.

Ami a Fieldwork Robotics szerint jóval nagyobb, mint egy emberi munkavállalóé. Egyetlen robot naponta 25 ezer málnaszemet tud leszedni – úgy, hogy a gyűjtőbe is helyezi azokat -, ami a cég szerint gyorsabb, mint amire egy emberi munkavállaló képes. Ez utóbbi ugyanis egy 8 órás műszakban 15 ezer szemig juthat el – állítják.

Forrás: Origo

https://www.origo.hu/gazdasag/20190526-bemutattak-vilag-elso-onvezeto-malnaszuretelo-robot.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936