Bemutatták a világ leggyorsabb villanyautó-töltőjét

A tisztán elektromos autók terjedésének egyik gátja a töltés időigénye. Elvileg ezen segítene a BMW és a Porsche új típusú kísérleti töltőállomása, amely két töltőfejet tartalmaz. Az egyiket 450, a másik 175 kW leadására méretezték, de jelenleg még olyan autó is alig akad, amely ez utóbbi teljesítményt képes kezelni.

Jelenleg ennél általában sokkal lassabb töltők érhetők el a villanyautó-használók számára. Az otthon kiépített töltőpontok teljesítménye 3,6 és 22 kW között van, a tipikus gyorstöltők 50 kW-osak, a Tesla Supercharger hálózata pedig 120 kW-os. A legerősebb, már terjedőben levő töltők 350 kW-osak, a kísérleti rendszerek közül pedig a GM XPS jelentette a csúcsot 400 kW-tal.

A 450 kW időben nagyjából 15 perc körüli töltést jelent majd 10-ről 80%-ra, és a Porsche prototípusának hatótávját kb. 3 perc alatt lehet száz kilométerrel megnövelni. Ez már nincs nagyon messze a használható szinttől, ha arra gondolunk, hogy tíz percen belül tölthető kb 300 km-re elegendő energia az autó akkumulátorába. Ez már nagyobb távok esetén sem sokkal több idő, mint amennyit egyébként is eltölt az ember némi nyújtózkodással egy-egy pihenőben.

Forrás: Totalcar

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2018/12/14/bemutattak_a_vilag_leggyorsabb_villanyauto-toltojet/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936