Birodalmi rohamosztagosokként indultak el az első önvezető teherautók

Miután a szükséges engedélyeket megkapták, a világon elsőként, közúti forgalomba álltak önvezető teherautók, méghozzá Svédországban – számol be arról a Reuters.

Az elektromos meghajtású teherjárművek a fejlesztő Einride és az egyik legnagyobb logisztikai szolgáltató, a DB Schenker összefogásával gurulhattak ki az utakra. A leginkább a Star Wars-filmek világából ismert birodalmi rohamosztagosok egyik csoportjának sisakját idéző járművek innentől napi rendszerességgel szállítanak árut a közúti forgalomban.

A teljes teherrel 26 tonnát nyomó T-Podoknak nincs vezetőfülkéjük, és a cég közlése szerint az úton töltött idő költségei így 60 százalékkal csökkenek egy dízeles, sofőr vezette teherautó költségeihez képest.

A tervek szerint 2020 végére 200 járművük áll forgalomba. Az áruszállítók folyamatos nyomás alatt vannak, hogy csökkentsék a szállítási időt, fogják vissza emissziójukat, miközben a fogyatkozó sofőrszám jelentette kihívással is szembe kell nézniük.

A rendszer olyan kifinomult, hogy egy operátor akár kilométerekről is képes felügyelni tíz ilyen járművet. A teherautók egyelőre rövid utakat tesznek meg, Jonkoping város ipari területén áthaladva, csökkentett sebességgel, viszont közúton, éles forgalomban.

Fotó: Einride

Forrás: Origo

https://www.origo.hu/gazdasag/20190516-birodalmi-rohamosztagos-indult-el-svedorszag-onvezeto-kamion.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936