Ebben a metropoliszban már csak elektromos buszok közlekednek

Az év elején már karnyújtásnyira került cél mostanra valósággá vált: a kínai Sencsen lett a világ első olyan nagyvárosa, ahol a tömegközlekedésben használt buszok mindegyikét lecserélték elektromos meghajtásúra – írja a The Guardian. Ez mintegy 16 ezer járművet jelent. A következő lépés a taxiflotta megújítása.

Nem pusztán környezetkímélők, de jóval csendesebbek is dízeles elődeiknél Sencsen városának elektromos buszai. Olyannyira, hogy a buszokat üzemeltető vállalat egyik vezetője jelezte, fontolgatják, hogy felszerelik azokat valamilyen jellegzetes hanghatás kiváltására szolgáló eszközzel, azért, hogy a közlekedők észrevegyék közeledtüket. Az elővárosaival együtt mintegy 12 millió lakosú település az első olyan nagyváros, ahol a buszflotta 100 százalékban elektromos járművekből áll.

A városi buszokat üzemeltető vállalat szerint a lépéssel évente 440 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától tudják megóvni a klímát, miközben javul a levegő minősége is. Hosszabb távon pedig a buszok fenntartása olcsóbb, mint a lecserélt hagyományos járműveké volt. S bár egyetlen busz beszerzési költsége nem olcsó, nagyjából 77 millió forintnak megfelelő jüan, a város saját forrásaiból, valamint Peking támogatásával, meglépte a nagy váltást.

Forrás: Origo

http://www.origo.hu/gazdasag/20181213-sencsen-metropolisz-elektromos-buszok-nagyvaros.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936