Egy chip, ami forradalmasíthatja a baleset-megelőzést – a Hyundai szerint

A Hyundai bejelentette, hogy egy új számítógépes rendszert fejlesztettek ki, mely forradalmasíthatja a közlekedésbiztonságot. A Hyundai által támogatott izraeli Autotalks cég által kifejlesztett rendszer csatlakoztatott autós technológiát használ, hogy figyelmeztessen más járműveket – és azok vezetőit – a veszélyekre, még mielőtt azok láthatók lennének. A várakozások szerint az első ilyen rendszer 2021-ben lesz felszerelve a járművekbe, és akár csak 75 fontba kerülhet.

Az autóban elhelyezett számítógép másodpercenként 10-szer ad le jelet, amely közvetíti az autó helyzetét, sebességét és útirányát. Ezeket az adatokat a környék többi csatlakoztatott autója fogadja, majd a számítógépes rendszer kiszámítja az egyes járművek által jelentett kockázatot.

Forrás: Motor1

Ha potenciális veszélyhelyzet van, például egy nem észrevehető autó nem lassít le a kereszteződésnél, a rendszer figyelmezteti a vezetőt. Azonban, ha és amikor az autonóm járművek az utakra kerülnek, akkor az Autotalks szerint az autók automatikusan elkerülő műveletet fognak tenni.

A technológia, amelyet V2X-nek (jármű és a teljes környezet közti kommunikáció) neveznek képes lesz olyan közlekedési infrastruktúrába tartozó tárgyakkal is kommunikálni, mint a jelzőlámpák, és akár az okostelefonokkal is képes kapcsolatba lépni. Ez a cég szerint segít majd megelőzni a gyalogos baleseteket.

A Hyundai szerint szükség van a rendszerre, mivel a felmérésük szerint 2000 brit autóvezetőnek a 15%-a tapasztalt olyan majdnem balesetet az előző hónapban, amely a figyelem elterelődésből eredt. És majdnem a 22%-uk vett már részt olyan balesetben, mely elmondásuk szerint elkerülhető lett volna, ha jobban odafigyelnek.

Forrás: Motor1

https://uk.motor1.com/news/397648/v2x-system-hyundai-road-safety/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936