Egy lépéssel közelebb kerültünk a kalciumalapú akkumulátorokhoz

A kalcium-ion energiatároló technológia ígéretes jelölt a következő generációs akkumulátorok számára, ami véget vethet a világ lítium kitettségének. Újra egy lépéssel közelebb kerültünk a kalciumalapú akkumulátorok gyártásához a németországi Ulm Helmholtz Intézet kutatóinak köszönhetően, akik biztonságosabb és olcsóbb alternatívát kínálnak a jelenlegi lítium alapú akkumulátoroknál.

Zhirong Zhao-Karger, a németországi Ulm Helmholtz Intézet kutatója és munkatársai egy kalciumvegyületet reagáltattak fluortartalmú vegyülettel, amivel egy új típusú kalcium-sót képeztek.

A kapott anyag hatékonyan vezette az elektromos áramot. A kutatók rámutattak, hogy az elsőrendű elemek technológiai csúcsát manapság a lítium alapú elem jelenti, amely rendkívül kiemelkedő teljesítményt nyújt digitális készülékekben és más elektronikus eszközökben.

A lítium azonban viszonylag drága és nyersanyagként korlátozottan áll rendelkezésünkre. A lítium-ion akkumulátoroknak ezen túlmenően számos hátránya van: tüzet okozhatnak, valamint több veszélyes és mérgező anyagtól függ a gyártásuk, például a lítiumtól és kobalttól.

A lítium-elemek előállításához olyan ritkaföldfémekre van szükség, amelyek bányászatot és komoly gyártást igényelnek, és amelyek jelentős károsanyag kibocsátással rendelkeznek.

A kalciumalapú akkumulátorokat azonban bizonyítottan hosszú élettartamra tervezik, jobb az energiamegtartó képessége, mint a lítium alapú társaik, és ez nagyobb teljesítményt ígér, még könnyebb és vékonyabb kivitelben.

Ráadásul a kalcium könnyebben hozzáférhető nyersanyagként: a Földön természetes állapotban való előfordulása mintegy 2500-szor gyakoribb, mint a lítiumé.

A kalciumalapú akkumulátoroknál azonban még számos technikai kérdés vár megoldásra, például a kielégítő teljesítmény elérése kapcsán, amit eddig még nem sikerült teljes mértékben realizálni.

Forrás: Origo

https://www.origo.hu/tudomany/20190910-mar-nem-utopia-a-kalciumalapu-akkumulator.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936