Egy skót kutatás segíti a vezető nélküli autók biztonságát rossz időjárási körülmények között

A skót Heriot-Watt Egyetem munkatársai, Andrew Wallace professzor és Dr. Sen Wang, esőben, hóban és ködös időben gyűjtöttek adatokat Edinburgh városi útjain, amelyek segítségével elmondásuk szerint az önvezető autók jobban tudnak majd navigálni rossz időben és sötétben.

Kutatásukhoz egy kisteherautót szereltek fel lidarral, radarral, sztereó kamerákkal és földrajzi helyzetmeghatározó eszközökkel. Így három órányi radar felvételből és 200 ezer címkézett közlekedési tárgyból – köztük más járművekből és gyalogosokból – álló új adatbázishoz jutottak.

Az egyetem szerint az információ értékes lesz a vezető nélküli járművek gyártói és kutatói számára, mivel a jelenleg elérhető nyilvános adatok többségét napos, tiszta időben gyűjtötték. Ezenkívül elsősorban optikai érzékelőkkel gyűjtött adatokról van szó, amelyek rossz időjárás esetén nem működnek olyan jól.

„Amikor egy autó fékez előttünk, megpróbáljuk kitalálni, hogy mit fog csinálni – lekanyarodik, vagy megáll?”, magyarázta Wang. „Ezt kell tennie az autonóm járműveknek is, és az új adatbázisunk segít nekik ebben még rossz időjárás esetén is.”

Wallace szerint „Az adatbázisok elengedhetetlenek az autonóm járművek észlelési rendszereinek fejlesztéséhez és összehasonlításához. Még messze vagyunk attól, hogy a vezető nélküli autók az utakra kerüljenek, de kontrollált körülmények között, tesztelési területeken már használják őket. Mi megmutattuk, hogy a radar segíthet az autonóm járműveknek navigálni, feltérképezni és értelmezni a környezetüket rossz időben, amikor a látás és a LiDAR nem működik.”

Hozzátette: „Javítanunk kell a radar felbontását, mert az alapvetően homályos. Ha össze tudjuk kapcsolni a nagyfelbontású optikai képeket a továbbfejlesztett radar rossz időjárási körülményeken „átlátó” képességével, az közelebb visz minket ahhoz, hogy az autonóm járművek jobban lássanak és térképezzék fel a környezetüket, és végül biztonságosabban navigáljanak.”

Forrás: The National

https://www.thenational.scot/news/19499845.scots-research-boost-driverless-car-safety-poor-weather/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936