Egy új autó tisztítaná a levegőt közlekedés közben

Találkoztunk már néhány tréfás elképzeléssel az autók megújítása kapcsán. A legtöbb az autók kialakítását vagy az alkatrészek újrahasznosítását célozza, de nagyon kevésnek van igazán valóság alapja és még kevesebb jut el a gyártásig. A legújabb elképzelés elképesztően néz ki, és még csak nem is olyan valaki tervezte, aki az autóiparban dolgozik.

Az új autó inkább egyfajta ház lenne, ahol az emberek „dolgozhatnak, szórakozhatnak, ehetnek, beszélgethetnek, videót nézhetnek, nagyjából úgy, mint egy repülőgép üzleti osztályán”. Ha ez még nem lenne elég, az autó még a levegőt is tisztítaná közlekedés közben.

Az elképzelés nem is lenne rossz gondolat, mivel még az olyan elektromos autók is, mint a Tesla Y Modellje bár nem bocsát ki üvegház-hatást okozó gázokat, de a fékbetétekkel és a gumikkal mégis szennyezi a környezetet. Így teljesen zéró károsanyag-kibocsátású jármű nem is létezik. Az új koncepció az, hogy egy HEPA-szűrő aktívan tisztítaná a levegőt, amint az áthalad az autó futóművén.

Egy hasonló környezetkímélő ötletet már megalkottak diákok, akik feltaláltak egy módot arra, hogy a gumik ne szennyezzék a levegőt, de ez az autó tisztítaná is a levegőt, és a GPS segítségével képes lenne a környezeti szennyezettség szintjétől függően beállítani a szűrés szintjét.

A koncepció az IM Motors kínai autógyártótól származik, amely Thomas Heatherwicket alkalmazta az autó tervezéséhez. Általában épületeket tervez, nem autókat, de az IM Motors pontosan ezért akart olyan embert, mint ő. Az IM egymilliót akar készíteni ezekből az autonóm elektromos járművekből, nyitott belső terekkel és elektrokróm üveggel a biztonság érdekében, de még sok akadály áll előtte.

Heatherwick azt akarja, hogy az autó teljes körű gyártásba kerüljön 2023-ra, amellett, hogy az autonóm vezetéstechnika nem áll készen egy ilyen járműre, az ajtajait nagyon drága lenne legyártani, és valószínűleg nem is lenne biztonságos oldalirányú ütközés esetén.

A koncepció abból az elképzelésből fakad, hogy a világ „globális helyhiánnyal” néz szembe, és ennek részben az autók az okai. A gondolat érdekesnek tűnik, de nagyon valószínű, hogy legalábbis a következő 10 évben nem kerül legyártásra.

Forrás: Carbuzz

https://carbuzz.com/news/a-new-car-wants-to-clean-the-air-as-you-drive

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936